Site icon Piilo-osaajat

Haetko töitä strategisesti “asiakasarvo” mielessäsi?

Voisiko liiketoiminnan, myynnin ja markkinoinnin asiakaslähtöistä strategiaa soveltaa työnhakuun? Arvolupauksen luominen voi vauhdittaa sinua matkalla päämäärääsi ja kohti laajempaa itsetuntemusta.

Ajatus tekstiin heräsi HR- ja työhyvinvointiasiantuntijakoulutuksen luennolla, jolla Timo Rintamäki johdatti meitä yrityksen strategian, asiakasarvon ja arvolupauksen maailmaan. Koska minulle on luontaista käsitellä asioita vertauskuvien kautta ja oppia soveltamalla tietoa toisiin konteksteihin, pulpahti mieleeni heti asiakaslähtöisen strategian käyttäminen rekrytoinnissa työvoimasta kilpailevilla asiantuntija-aloilla sekä käänteisesti se, miten työnhakija voisi käyttää samaa työnhaussaan.

Rintamäen mukaan “asiakasarvon johtaminen tarkoittaa oman kohderyhmän kannalta olennaisten hyötyjen lisäämistä tai uhrausten vähentämistä tavalla, joka erottautuu kilpailussa”. Ajatusleikissämme siis avainasemassa on se, minkä työhönottaja kokee merkitykselliseksi. Arvolupauksen, jolla työnhakija erottuu edukseen kilpailijoistaan on vastattava sekä juuri näitä kyseisiä arvoja, oltava työnhakijan tuotettavissa ja erotuttava vielä ylivertaisesti muiden tarjoamista eduista.

Miten siis rakentaa oma arvolupaus tulevalle työnantajalle? Ota huomioon kolme osatekijää: se kenelle olet tarjoamassa, mitä juuri sinä voit tarjota, sekä kuka muu on tarjoamassa omaa arvolupaustaan samalle työnantajalle. Näiden kartoittaminen ja yhteensovittaminen vaatii vaivannäköä mutta tuottaa todennäköisemmin hyvän lopputuloksen kuin se, että myyt jotain mistä et ole itsekään varma tai vakuuttunut, kenelle tahansa ja samoilla markkinoilla, samoin mainoslausein kuin muutkin.

Tunnista vahvuutesi arvojen eri tasoilla – pystytkö tuottamaan houkuttelevaa arvoa taloudellisella, toiminnallisella, emotionaalisella tai symbolisella tasolla, entä näiden yhdistelmällä? Muista että arvolupauksen on perustuttava aidosti käytössäsi oleviin resursseihin sekä kykyihisi. Voi olla avuksi listata kaikki edut, jotka palkkaamisestasi koituisi ja sitten kohdentaa näistä se millä uskot erottuvasi eduksesi kilpailijoistasi.

Jotta pääset kiinni omien etujesi todellisiin myyntivaltteihin, jotka resonoivat kohteesi eli työhönottajan tarpeiden, arvojen ja motivaatioiden kanssa, sinun on valittava ja tunnettava kohdeyleisösi. Ota selvää “asiakkaastasi”, hänen arvoistaan, toiveistaan, tarpeistaan. Arvioi kohtaavatko tarjoamasi edut juuri tämän työhönottajan arvoihin. Mikäli kohtavat, muodosta arvolupaus, joka voi sisältää toivottuja perusarvoja mutta korosta erilaisuuttasi, tuottamaasi lisäarvoa sekä mahdollista tulevaisuuden etua.

Ennen toimintaa, arvioi vielä tuottaako tämä arvolupaus, juuri tämän työnantajan kanssa oikeaa kilpailuetua, ei vain kilpailukykyä muiden joukossa. Mikäli ei, palaa miettimään yleisöäsi, kilpailijoitasi sekä omia kompetenssejasi ja resurssejasi. Saatat löytää osaamisellesi ja kiinnostuksellesi paremman ostajan muualta. Kartoitus saattaa johtaa myös johtopäätöksiin muuttaa suuntaa urallasi tai lähteä strategisesti muokkaamaan tai lisäämään kykyjäsi.

Sitten vain ne kuuluisat myyntihousut jalkaan ja vastaamaan työpaikkailmoitukseen, hakemaan avoimella hakemuksella kiinnostavaan organisaatioon tai verkostoitumaan “asiakkaasi” kanssa muuta kautta, jotta pääset kertomaan juuri sinun arvolupauksesi juuri heille.

Raisa Aromaa on opettajasta ja yrittäjästä HR-ammattilaiseksi kasvamassa oleva eettisten ja kestävien ratkaisujen puolestapuhuja, yhden lapsen äiti ja ikuinen oppija.

Exit mobile version