Mitä olen saanut Piilo-osaajilta?

Kaksi naistaa keskustelee

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, mitä Piilo-osaajien jäsenyys on antanut minulle. Halusin kuitenkin palata tähän aiheeseen uudelleen, sillä saan tästä järjestöstä jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Ensi kuussa piilo-osaajuuteni täyttää kolme vuotta. Liittyessäni maisterinpaperini olivat kellastuneet alle vuoden ja olin työnhaussa täysi untuvikko.

Ei-niin-tyypillisten akateemisten muuvssieni vuoksi opiskelukaverini pakersivat oman valmistumiseni aikoihin kanditöidensä kimpussa. Olin siis työnhaun äärellä yksin, ilman vertaistukea. Sitten Riikka Pajunen  toi ammattiliittoni webinaarissa esiin Piilo-osaajat-yhteisön. Tutustuin Piilareiden sivuihin ja muutaman hetken pureskelun jälkeen laitoin jäsenhakemuksen vetämään.

Ja kas kummaa, yhtäkkiä en ollutkaan työnhaun äärellä yksin! Sain paitsi vertaistukea myös mahdollisuuksia kehittää viestinnän osaamistani ja hankkia siitä näyttöjä. Kolmen vuoden aikana olen Piilo-osaajissa ollut

hallituksen varajäsen
blogisti
tapahtumakoordinaattori ja -järjestäjä
webinaaripuhuja
kouluttaja
sparraaja

Unohdinkohan jotain?

Piilo-osaajat antaa hyötyjä myös työllistyneelle

Välillä hämmästellään sitä, miksi jatkan aktiivisesti alkujaan työnhakuun keskittyneessä järjestössä, vaikka olen työpaikkani jo löytänyt. Suurin syy tälle on ihmiset: sain oman työnhakuni aikana niin paljon Piilo-osaajilta, että haluan antaa edelleen takaisin.

Toinen syy on se, että vaikka töissä olenkin, en suinkaan ole valmis ammattilainen. Haluan kehittyä, mutta uusien juttujen kokeileminen on aina jännittävää ja siihen minulla on töissä järjestötoimintaa isompi kynnys. Siksi olen enemmän kuin iloinen, että voin treenata itseäni kiinnostavia taitoja Piilo-osaajissa. Piilo-osaajissa tiedän, että saan aina kannustavan vastaanoton ja lämpimän ilmapiirin.

(Tämä ei suinkaan tarkoita, että työpaikallani olisi jotenkin lyttäävä ilmapiiri. Päinvastoin. Tutummassa ja pienemmässä porukassa opettelu vain laskee kynnystä omien korvieni välissä.)

Kaksi miestä seisoo vastakkain.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kun vajaa vuosi sitten ymmärsin, että haluan siirtyä kuluttajamarkkinoinnista yrityspuolelle, tajusin myös, että tämä tarkoittaisi todennäköisesti Instagramin vaihtumista LinkedIniin. Vaikka olenkin toiminut Linkkarissa aktiivisesti yksityishenkilönä, on sen organisaatiopuoli erilainen. Joten pyysin, että saisin perustaa Piilo-osaajille LinkedIn-tilin ja perehtyä sitä kautta orgaanisaatiosomeen kyseisellä alustalla. Tähän suostuttiin auliisti ja innostavasti.

Toinen esimerkki tulee vain parin viikon takaa. Minulta kysyttiin, haluaisinko pitää Piilo-osaajien jäsenille koulutuksen somessa esiin tulemisesta. Koska LinkedIn on edelleen vahvin asiantuntijasome, keskityin koulutuksessani pitkälti siihen.

Olin myös luvannut pitää töissä samanlaisen setin LinkedInin käytöstä. Astuminen (tai istuminen, verkkoyhteyksillä kun oltiin) kollegoiden eteen ei jännittänyt yhtään niin paljon, kun olin saanut treenata kelmushow’ni Piilo-osaajien kanssa.

Piilo-osaajat ovat aloittaneet taipaleensa työnhakuyhteisöstä kohti asiantuntijayhteisöä: osaajayhteisöä. Näin pystymme palvelemaan yhä isompaa suomalaisten joukkoa ja tuomaan yhä useampia osaajia pois piilosta.

Olisiko Piilo-osaajat sinunkin yhteisösi uusien taitojen opetteluun ja asiantuntijuutesi kehittämiseen?

 

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen liittyi Piilo-osaajiin keväällä 2019 ja on saanut yhteisöstä paljon myös työllistymisensä jälkeen.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.