Miten löytää unelmatyö?

Kuva: langll / Pixabay

Kun uusi vuosi lähestyi, LinkedIn-syötteeni täyttyi päivityksistä, joissa oltiin kiitollisia vuoden aikana löytyneestä tai jatkuneesta unelmatyöstä. Voiko unelmatyön oikeasti löytää vai onko se pelkkää nykyajan hapatusta? Mitä tehdä, kun haluaa tavoitella unelmatyötä aktiivisesti?

Ensimmäinen ohjeeni on: ole realistinen. Vaikka tavoitteletkin unelmiesi duunia, ei sen kannata tarkoittaa pilvilinnoja ja yksisarvisia. Jokaisessa työssä on kuitenkin myös ne tahmeat ja ikävystymisen sävyttämät päivänsä. Nyt, kun jalat ovat tukevasti maassa, lähdetäänpä nostamaan pää pilviin!

Mieti, mitä haluat

Usein sanotaan, että ihminen menee sitä kohti, mitä ajattelee. Suosittelen siis listaamaan, mikä tekee duunista sinulle unelmatyön. Onko se nelipäiväinen työviikko tai joustavat työajat? Mahdollisuus kouluttautua työajalla? Liikuntaetu tai lounasseteli? On se sitten mitä tahansa, kirjoita se ylös ja pidä listaa paikassa, jossa näet sen päivittäin. Näin alitajuntasi työstää asiaa huomaamattasi ja alat nähdä mahdollisuuksia ja keksiä keinoja tavoitteen saavuttamiseen. Opit myös lukemaan työpaikkailmoituksia sillä silmällä, voisiko se täyttää unelmatyösi kriteerit vai onko parempi jatkaa etsimistä.

Tingi tarpeeksi, mutta älä liikaa

Ennen listan liimaamista seinään kannattaa sitä tarkastella kriittisesti. Ovatko kaikki tavoitteesi linjassa toisiinsa ja onko mahdollista, että ne kaikki on mahdollista saavuttaa samassa työpaikassa? Voit jaotella listasi “haluan, että”- ja “olisi kiva, jos” -kategorioihin. Näin voit pitää kaikki toiveesi mukana, mutta olet realistinen. Jos alkaa näyttää siltä, ettei yksi työpaikka täytä
kaikkia unelmiasi, voit pohtia esimerkiksi työntekijyyden ja yrittäjyyden yhdistämistä.

Vanha kartta ja kompassi

Kuva: Ylanite / Pixabay

Opettele kertomaan tarpeesi

Jos haluat tehdä esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa, opettele perustelemaan, miksi se olisi hyväksi paitsi sinulle myös sinut palkkaavalle organisaatiolle. On totta, että kahdeksan tunnin työpäivä viidesti viikossa täyden palkan saamiseksi on lopulta pelkkä sosiaalinen konstruktio, mutta siitä poikkeaminen ei tänä päivänä vielä ole helppoa ilman kunnon perusteita. Harjoittele siis tarpeidesi sanoittamista ymmärrettävästi ja omaa napaasi laajemmin ajatellen. Sanontahan kuuluu “Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”. Mieti siis, mitä voisit puille huikata, jotta saisit sen, mitä tarvitset.

Etsi tietoa ja arvioi, arvioi, arvioi

Sain työnhakuni aikana kultaisen ohjenuoran: ennen työsopimuksen kirjoittamista, tai jopa ennen työhakemuksen lähettämistä, etsi LinkedInistä kyseisen organisaation edustajia ja laita heille viesti. Kysy, millaista organisaatiossa työskentely oikeasti on, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Parasta tietenkin on, jos löydät vastaavassa tehtävässä työskentelevän henkilön. Myös erilaiset työntekijäkokemuksia kokoavat sivut, kuten Tuntopalvelu  ja Glassdoor, ovat tsekkaamisen arvoiset. Niihin nykyiset ja entiset työntekijät voivat kirjoittaa anonyymisti kokemuksiaan työpaikasta. Tarkista, onko hakemasi paikan nettisivuilla työntekijäosiota, josta voisit löytää tulevien kollegoidesi kirjoituksia työarjestaan. Myös somekanavat ovat hyviä tässä. Unelmien työn etsiminen on mukavampaa porukassa, joten harkitse myös, olisiko Piilo-osaajat sinulle sopiva vertaistuen yhteisö.

 

Profiilikuva

 

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on työhönsä tyytyväinen markkinoija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.