Markkinoijan vinkit vaikuttavan työhakemuksen kirjoittamiseen

Kevään 2021 Rekrytointi- ja osaamismarkkinoilla sain jakaa oppejani siitä, miten hyödyntää markkinoijan asennetta työnhaussa. Esitykseni lopuksi lupasin kirjoittaa blogitekstin markkinoijien käyttämästä tekstikaavasta, joka toimii myös työhakemuksessa. Tämä teksti täyttää tuon lupauksen.

Kuten Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud kirjoittavat työelämän tekstejä käsittelevässä Kupliva kirjoittaminen -teoksessaan, työhakemus on työnhakijan ensimmäinen kontakti työnantajaan. Työhakemuksessa on kaikkinensa kyse myynti- ja markkinointitilanteesta: sinulla työnhakijana on osaamista, josta toivot työnantajan ensin kiinnostuvan ja sitten sen ostavan – palkkaasi vastaan.

Siksi sinun on nähtävä vaivaa sen eteen, että hakemuksesi houkuttelee työnantajaa lukemaan itseään heti ensimmäisistä riveistä alkaen. Unohda siis “tervehdys-nimi-(ikä-)koulutus”-aloitukset hakemuksistasi ja ota käyttöösi yksinkertainen, mutta vaikuttava AIDA-malli!

Olen hyödyntänyt AIDAa paitsi sisältömarkkinoijan työssä kirjoittamissani teksteissä myös työhakemuksieni runkona. Tulokset ovat olleet hyviä molemmissa. Työnhaun puolella AIDA-mallin toimivuus on näkynyt kutsuina työhaastatteluihin.

AIDA-malli soveltuu käytettäväksi mihin tahansa tekstiin.

Attention – huomion nappaaminen syventää vilkuilun lukemiseksi

Kuten Anna Vuorinen kertoi Osaamismarkkinoilla Ammattiminä tekstiksi -puheenvuorossaan, sinun pitää kirjoittaa työhakemuksesi timanttisin lause heti hakemuksen alkuun. Jos mahdollista, keitä hakemuksesi ydin kokoon otsikkoon, joka tuo esiin paitsi osaamisesi myös innostuksesi. Tämä nappaa rekrytoijan huomion. Ja kun otsikkoa seuraa tuo Annan mainitsema timanttinen lause, rekrytoija innostuu lukemaan hakemuksesi kokonaan.

Koska nimesi ja yhteystietosi tulevat esiin niille varatusta omasta osiostaan, ei tärkeimpiä (eli ensimmäisiä) sanoja kannata tuhlata näiden tietojen toistamiseen. Iske heti ytimeen ja vedä työnantaja mukaasi hakemuksesi kertomaan tarinaan!

Interest – mitä työnantajaa hyödyttävää sinulla on?

Vaikka suurin syy hakemuksesi kirjoittamiseen on todennäköisesti oma halusi saada työ, ei se ole tärkein asia, joka tekstistäsi pitää tulla esiin. Sen sijaan keskity siihen, että esittelet osaamisesi työnantajan näkökulman kautta: Miten osaamisesi ja luonteesi ominaisuudet hyödyttävät työnantajan tavoitetta? Millä tavalla ne saisivat sinut loistamaan työssäsi?

Tutustu työnantajan tarpeisiin työpaikkailmoitusta syvemmin, piirrä tarpeet ja osaamisesi yhdistävä ajatuskartta ja sanoita se hakemukseesi. Käytä aktiivisia, kuvaavia verbejä ja elävöitä tekstiäsi tarkoin valituilla adjektiiveilla. Pidä huoli siitä, että et vähättele itseäsi ja kirjoitat tekstiä, jonka takana voit seistä.

Kirjoita erissä ja kehitä tekstiäsi useampaan otteeseen tehden välissä mieluiten jotain aivan muuta. Yritä asettua jokaisella kirjoituskerralla tukevammin rekrytoijan saappaisiin ja kysy itseltäsi: “Vakuuttuisinko tästä itse?”

Kaiva esiin sisäinen rekrytoijasi ja arvioi, vakuuttuisitko itse työhakemuksestasi. Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Desire – saa työnantaja haluamaan potentiaaliasi!

Useissa työhakemuksen kirjoitusohjeissa kehotetaan antamaan esimerkkejä ja antamaan niitä mahdollisimman konkreettisesti. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että visiointi ja oleellinen taivaanrannan maalailu kannattaisi unohtaa tykkänään.

Siksi oma kehotukseni on, että kirjoitat oman väliotsikkonsa alle kappaleen tai kaksi, joilla tuot esiin innostuksesi syitä ja ajatuksia siitä, millaiseen suuntaan työpaikkaa ja organisaatiota voisi juuri sinun taidoillasi kehittää.

Sido tekstisi jälleen työnantajan tavoitteisiin ja arvoihin. Ja anna palaa!

Action – kutsu itsesi haastatteluun

Pelkkä hakemus ei yleensä riitä työpaikan nappaamiseen ja siksi sen on johdettava eteenpäin rekrytointiprosessissa. Lopeta siis työhakemuksesi kappaleeseen, joka kertaa tärkeimmän sanomasi ja varmista itsellesi kutsu haastatteluun kutsumalla itsesi siihen.

Röyhkeä ei tietenkään kannata olla, mutta voit rohkeasti todeta, että mielelläsi kertoisit lisää osaamisestasi ja sen antamista hyödyistä työhaastattelussa. Turhat jossittelut ja “Toivottavasti kuulen teistä pian” -toteamukset kalpenevat itsevarman otteen edessä.

Sillä kun olet pohjustanut työhakemuksesi kirjoittamista kunnollisella taustatyöllä, kaikki mahtavat ideasi eivät aivan oikeasti mahdu hakutekstiisi. Sen sijaan kirjoitat siihen vain parhaat palat ja jatkojalostat loppuja työhaastattelutilanteeseen.

Onko epävarma olo? Ei ihme. Työhakemukset ja niidentekstit ovat täysin erilaisia monistamuista arkipäiväisistä teksteistä. Hae siis varmuuttatyöhakemukseesi ja kokotyönhakuprosessiisi Rekrytointi- ja osaamismarkkinoiden puheenvuorojen tallenteista!

Sinikka KauhanenKirjoittaja Sinikka Kauhanen on uutta markkinointi- ja viestintätointa Jyväskylästä etsivä sisällöntuotannon luonnonvoima, joka nauttii erilaisten tekstien kirjoittamisesta ja itsensä kehittämisestä tekstintuottajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.