Fuksi: näillä vinkeillä tiedät, mitä sinusta tulee isona

Henkilö puntaroi kahden tarotkortin välillä. Kortit ovat Kuolema ja Aurinko.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Korkeakoulun orientaatioviikoilla sinusta saattaa tuntua, että valmistuminen on ikuisuuksien päässä ja pelkkää utopiaa. Uhraamalla kuitenkin satunnaisia ajatuksia valmistumisen jälkeiselle ajalle ja työllistymiselle jo opintojen aikana pääset paljon helpommalla siinä hetkessä, kun saat paperit käteen.

Tee LinkedIn-profiili jo tänään

Jos sinulla ei jo ole LinkedIn-profiilia, tee se tänään. Sinun ei tarvitse rustata sitä kerralla valmiiksi, vaan riittää, että nyt näin alkuun lisäät sinne profiilikuvan, yhteystiedot ja koulutusosioon juuri aloittamasi opiskelun tiedot. Voit koostaa loput profiilistasi pikkuhiljaa, eikä se näin tunnu ylitsepääsemättömältä urakalta. Esimerkiksi tenttiin lukemisen välttely on hyvä inspiraatio LinkedIn-profiilin täyttämiseen.

LinkedIn-verkostoosi sinun kannattaa koota kaikki mielenkiintoiset ihmiset, joita opiskeluvuosiesi aikana tapaat. Käy rohkeasti vaihtamassa muutama sana vierailijaluennoitsijan kanssa ja lähetä hänelle sitten connect-pyyntö lyhyen viestin kanssa. Tutustu muiden alaltasi valmistuneiden tarinoihin heidän profiilejaan ja päivityksiään lukemalla. Kasaa kuplaasi osaajia, jotka voivat yhdistää sinut haaveidesi harkka- tai työpaikan päättäjän kanssa. Ajattele isosti ja ole rohkea! Enpä ole kuullut kenenkään koskaan LinkedIn-kutsusta suuttuneen, varsinkaan jos mukana on ollut lyhyt (ja kevyesti imarteleva) viesti.

Mene mukaan järjestötoimintaan – ainakin tapahtumaosallistujana

Ystävät ja vertaistuki ovat korvaamattomia niin opinnäytetyöseminaareissa, haalarimerkkien ompelutekniikkojen jakamisessa kuin siinä eksistentiaalisessa paniikissa, joka iskee, kun gradu on palautettu. Löydät samanhenkistä porukkaa helposti omasta ainejärjestöstäsi tai muusta opiskelijajärjestöstä. Käy ainakin muutamassa tapahtumassa katsomassa, olisiko se sinun juttusi.

Työelämän kannalta erityisen hyödyllisiä ovat ekskursiot oman alasi työpaikoille, alumni-illat ja mahdolliset ammattiliittosi opiskelijatoiminnan tarjoamat webinaarit ja koulutukset. Jos ainejärjestösi ei järjestä työelämään liittyviä iltamia, mikäänhän ei estä sinua liittymästä hallitukseen tekemään sitä itse! Järjestötoiminnan kautta voit myös helposti testata, minkälaiset työt ovat (ja erityisesti eivät ole) sinun mieleesi. Ne toimivat myös hyvinä käytännön näyttöinä, joilla voi olla ratkaiseva rooli hakiessasi korkeakouluharjoitteluun.

Järjestötoiminnassa pääset mielenkiintoisiin paikkoihin mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Kuva Majvikista Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen järjestöpäiviltä keväältä 2017.

Tutustu opinahjosi työelämäpalveluihin

Korkeakoulullasi on todennäköisesti jokin yksikkö, joka tarjoaa työelämäpalveluita. Näitä voivat olla erilaiset CV-pajat, työhakemuksen kirjoittamisen kurssit ja konkreettisten työelämätaitojen, kuten itsensä johtamisen sekä ajan- ja stressinhallinnan, työpajat. Jos et löydä näitä korkeakoulusi nettisivuilta, kysy Googlelta. Jos korkeakoulusi työelämäpalvelut lähettävät tietoa sähköpostikirjeenä, tilaa se.

Työelämäpalvelujen tarjontaa kannattaa koluta jo ensimmäisen lukukauden aikana. Tulet kuitenkin todennäköisesti hakemaan jotain töitä jo opintojesi aikana, joten ne eivät mene hukkaan. Lisäksi työelämäpalvelujen kurssit voivat olla ryhmäkooltaan niin pieniä, ettet pääse haluamaasi ohjaukseen heti ensimmäisellä kerralla.

Reflektoi vähintään kerran vuodessa

Opiskeluvuodet saattavat hurahtaa ohi melkoisessa sumussa, jossa opitut asiat ja käydyt kurssit kietoutuvat toisiinsa. Pysähdy vähintään kerran vuodessa ja mieti: Mitä olen tehnyt? Mitä olen oppinut? Mitä konkreettisia taitoja olen saanut? Oman osaamisen sanoittaminen on tärkeämpää kuin yksikään kurssiarvosana, approjen ansiomerkki tai opinnäytetyön arviointi.

Parasta on, jos kirjaat asiat ylös vaikka tekstitiedostoon, jota täydennät uudelleen ja uudelleen. Jotkut lähettävät itselleen sähköpostia ajastustoiminnolla, jolloin muistamisesta ei tarvitse huolehtia. Toiset käyttävät kalenterimerkintää, joka toistuu puolivuotisesti tai vuosittain.

Kuten olen aiemmin täällä blogissa kirjoittanut, hyvä apu osaamisesi reflektointiin on Piilo-osaajien osaajaprofiili. Saat kopioitua sen otsikot käyttöösi nettisivuiltamme. Osaajaprofiili auttaa sinua myös täydentämään LinkedIn-profiiliasi, jolloin säästyt pyörän keksimiseltä moneen kertaan.

Ja viimeiseksi kaikkein tärkein

Tämä ei oikeastaan liity työllistymiseen valmistumisen jälkeen, mutta parantaa elämänlaatuasi muuten huimasti: jos illalla lähdet, on yöpala oltava kotona valmiina. Pikkutunneilla pikaruokaravintolan kassajono saattaa olla kestämättömän pitkä.

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on HuK, YTM ja sisältömarkkinoinnin luonnonvoima, joka ymmärsi puoli yötä kestäneen tanssilattiatreenin jälkeen jääkaapissa odottavien voileipien arvon jo varhain fuksisyksynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.