Sieni on oppimisen paras olotila

(Kuva: Pixabay / manfredrichter)

Lempisanani espanjan kielessä on esponjoso, ‘kuohkea’ tai vielä paremmin ‘möyheä’. Adjektiivi juontuu todennäköisesti sanasta esponja, joka tarkoittaa pesusientä. Pesuun kelpaava sieni on sen tyylinen sieni, joka mielestäni kuvaa parhaiten oppimiselle ideaalisinta mielentilaa.

Vuonna 2017 olin korkeakouluharjoittelussa Jyväskylän yliopiston viestintäpalveluilla. Tuosta syksystä kirjoitin blogitekstin, jonka mukaan tärkeintä harjoittelussa on pulla. Kuten kaikki hyvät teoriat, myös tämä johtopäätelmä on vuosien saatossa ja uusien työkokemusten myötä hioutunut tarkemmaksi.

Nykyisin pulla on vaihtunut pesusieneen. (Tiesitkö, että “merenpohjassa elävä pesusieni on väriltään harmaa ja muodoltaan möhkälemäinen”? Näin kertoo Wikipedia.) Pelkistettynä kuvauksena ja yhteiskuntatieteilijän biologian taidoilla pesusieni rakentuu aukoista, jotka yhdistyvät toiseensa huokoisella ja imukykyisellä rakenteella.

fish-tank-angiejohnson
Onkohan Paavo Pesusieni hyvä oppimaan? (Lähde: Pixabay / AngieJohnston)

Sieni imee ja yhdistelee

Tänä syksynä olen yliopiston viestinnän sijaan elänyt elämääni markkinointikoulutuksessa, jossa olen tullut siihen tulokseen, että oppimistyylini vastaa pesusienen kastelua. Minulla on ollut jonkinlaista tietämystä markkinoinnista, mikä vastaa huokoista rakennetta. Minulla on ollut myös aukkoja markkinointietämyksessäni, mikä vastaa pesusienen kuoppia. Ja samalla tavoin kuin sienen voi upottaa pesuveteen, olen heittäytynyt koko olemuksellani imemään itseeni päälleni sankoittain kaadettua tietämystä eri markkinoinnin osa-alueiden ammattilaisilta.

Sienenä oppiminen on minulle toimiva tapa. Olen huono sisäistämään asioita, joita en voi yhdistää mihinkään jo aiemmin tiedossani olevaan. Sen sijaan kummallisetkin ajatusyhtymät auttavat minua hahmottamaan sitä, miten markkinoinnin tai minkä tahansa muun alan opinkappaleet ja säännöt toimivat. Ajatusyhtymien muodostamisessa auttaa sen tiedostaminen, mitä minä kokemukseni perusteella jo osaan ja tiedän.

Turhan voi puristaa pois

Ei sienen olemuksellinen mahtavuus rajoitu pelkkään oppimiseen. Kaikki ovat varmasti kokeneet, miten elinvoimaista on mennä esimerkiksi kulttuuritapahtumaan ja imeä itseensä kaikki eri aisteja hivelevät kokemukset. Myös joulun ihanuus perustuu monilla sieniefektiin: tuoksut, laulut, ruuat ja lähimpien ihmisten läsnäolo muodostavat yhdessä niin valtavan kokonaisuuden, ettei sitä voi välttää, vaan siihen suorastaan tahtoo jäädä kellumaan.

Sieniefektillä on paikkansa myös työnhaussa. Oppimiskokemukset, innostuminen ja vertaistuki ovat niitä asioita, joilla työnhakusieni kannattaa täyttää. Työnhakuun kuuluvat tietysti myös eksymisen tunteet, harmituksen hetket ja ajoittainen väsyminen ihan kaikkeen. Onneksemme työnhakuhyvinvoinnin voi säilyttää puristamalla pesusienestä pois liialliset asiat, jotka muutenkin vuotaisivat yli.

Sinikka Kauhanen kuva[1367]

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on viettänyt tämän syksyn ihan sienenä kouluttautuessaan viestijästä markkinoijaksi Aava & Bangin Markkinointivirittämössä.

1 Response

  1. 12.3.2021

    […] hyötyä, niin harvoin myöskään koet saaneesi siitä mitään hyötyä. Mutta jos lähdet mukaan avoimin mielin ja valmiina oppimaan, niin silloin myös hyvin todennäköisesti saat valmennuksesta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *