Uusia alkuja työssä ja perheenä

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Uusi työ ja raskaus. Useimmiten kaksi erittäin toivottua asiaa, ja tällä hakusanayhdistelmällä minäkin olen etsinyt tietoa pelonsekaisin tuntein, ja josta löytyykin faktan lisäksi kiitettävä määrä keskustelunaloituksia ja muita hakutuloksia. Tämä aihe herättää siis keskustelua ja pohdintaa. Ja joukossa on niitäkin kokemuksia, jolloin raskaus on vaikuttanut sopimuksen jatkoon tai rekrytointipäätökseen negatiivisesti.

Raskaudesta ja perheenperustamisestahan ei saisi työhaastattelussa kysellä, mutta kyllä sitä edelleen tapahtuu, myös allekirjoittaneelle (se paikka jäi aikoinaan saamatta, eikä jälkikäteen ajateltuna haittaa ollenkaan). Nykysysteemissä raskaus tuo menoja nimenomaan äidin työnantajalle, ja sillä on vaikutusta varsinkin pk-sektorin yritysten talouteen. Äidit tiedostavat tämän, ja tästä syystä raskauden kertominen voi jännittää erityisesti, kun kyseessä on myös uusi työsuhde ja mahdollista koeaikaa vielä jäljellä. Tämä tilanne oli itselläni ja voi sitä päänsisäistä myrskyä. Raskaus toisaalta myös suojaa työntekijää, sillä se ei saa olla peruste irtisanomiselle, ja jos työntekijä irtisanotaan raskausaikana ilman muuta todennettavaa syytä, katsotaan irtisanomisen tapahtuneen raskauden takia (Työsopimuslaki 7 luku 9 §).

Usein tieto pidetään omana tietona ensimmäiset kolme kuukautta jo suuremman komplikaatioriskinkin takia, ja lain mukaan asiasta täytyy työnantajalle kertoa viimeistään kaksi kuukautta ennen vanhempainvapaalle jäämistä (Työsopimuslaki 4 luku 3a §). Kun raskausuutisen kertomisen aika on, työnantajan on tärkeää käyttäytyä asiallisesti, samoin kuin jatkossa kohdella odottavaa äitiä asiallisesti ja huomioiden mahdolliset erityistilanteet. Tämä edistää yrityksen perheystävällistä mainetta ja toisaalta myös sitouttaa työntekijää.

Käytännön järjestelyt

Ennen vanhempainvapaalle jäämistä on hyvä keskustella yhdessä työntekijän kanssa, miten tulevaisuudessa toimitaan. Toiveen tästä keskustelusta ja toimimisesta Kelan suuntaan voi ottaa myös itse puheeksi, kuten itse tein. Keskustelussa on hyvä sopia muun muassa, tekeekö työntekijä esimerkiksi töitä vanhempainvapaan aikana, miten kommunikoidaan entä, onko työntekijä halukas osallistumaan yrityksen virkistyspäiviin/juhliin. Työnantajaa puolestaan auttaa sijaisjärjestelyiden hoitamisessa ja työtehtävien jaossa, jos tiedetään jo alustavasti vanhempainvapaan kesto ja milloin sen päättyminen viimeistään varmistetaan. Selvitin itse myös työnantajalle mitä etuuksia he voivat käyttää vanhempainvapaani menoeriä helpottamaan, sillä työnantaja voi hakea:

  1. äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahaa itselleen, jos he maksavat työntekijälle palkkaa ko. vapaasta,
  2. perhevapaakorvausta naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta tietyin edellytyksin, sekä
  3. vuosilomakustannuskorvausta.

Työnantajien menoeriä tasaa myös se, että vanhemmat tasaavat vanhempainvapaitaan, ja myös isät pitävät mahdollisuuksien mukaan omat korvamerkityt vapaansa.

DSC_6946

Myös töihin paluu sujuu mukavammin, kun sitä on pohjustettu ja oltu yhteydessä myös vapaan aikana kuten yhdessä on sovittu. Toki työntekijä voi alkuun tuntea olonsa eksyneeltä, mutta perehdytys nykytilanteeseen korjaa asian. Lisäksi työntekijä näkee asiat tauon jälkeen laatikon ulkopuolelta, jolloin hän pystyy kyselemään ja huomioimaan toimintatapoja ja asioita eri tavalla. Työnantaja saa siis takaisin työntekijän, joka kehittänyt muun muassa organisointikykyään ja kykyä toimia äkkinäisissäkin tilanteissa. Sekä soveltamaan ja priorisoimaan. Ja näiden kykyjen opiskelu jatkuu lopun elämää niiden tärkeimpien opettajien toimesta.

Uusi elämä ei ole yleensä uudessakaan työpaikassa katastrofi. Yhdessä asiallisesti keskustelemalla ja sopimalla asiat yleensä järjestyvät aiheen herkkyydestä huolimatta. Niin ne järjestyivät myös minun kohdallani onnentoivotusten kera, kunhan sain vihdoin kerättyä rohkeuteni noin kuukautta ennen ”kertomisdeadlinen” umpeutumista.

Hilla_ZettermanKirjoittaja Hilla-Maria Zetterman on elämään positiivisesti asennoituva diplomi-insinööri, äiti ja maalta kotoisin oleva Martta, joka navigoi itseään kohti uusia haasteita.

Lähteet:
Fambition blogi, Vinkit työnantajalle: näin töihinpaluu sujuu
Väestöliitto, lapsi tulossa, muistilista
Väestöliitto, lapsi tulossa, vastuut ja hyödyt

1 Response

  1. “… useimmiten kaksi erittäin toivottua asiaa”,, niinpä
    Oivaltavaa opastaa työnantajaakin byrokratiassa ja etukäteen.! 🙂 samassa
    säännösten tulvassa tässä olemme kaikki.

    Vielä pitäisi selvittää niille yksi “mörkö” siitä vanhemman työntekijän
    (työkyvyttömyys?)eläkevastuusta ja samoin kaikki mahdolliset tuet ja avut
    työvoimapulaan onhan niitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *