Osaaja pois piilosta – Teron tarina

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kun Tero Hietanen huomasi itsensä kolmatta kertaa työttömänä, hän päätti lähestyä työnhakua uudella tavalla. Lue kirjoituksesta, mitä Tero oppi mm. osaamispohjaisesta CV:stä ja vertaistuen merkityksestä. Ota Teron kokemuksista parhaat vinkit itsellesi!

Mitä tapahtui?

Viime keväänä se napsahti toisen kerran. Tai oikeastaan kolmannen, nimittäin irtisanominen. Vuonna 1998 minut lomautettiin toistaiseksi, ja se olisi johtanut irtisanomiseen. Tuolloin työllistyin heti ilman työttömyyttä, joten se voidaan unohtaa. Toinen kerta olikin sitten paljon hankalampi, eli vuoden 2015 irtisanominen. Siitäkin toki selvittiin, mutta sitten se siis taas tapahtui viime keväänä. Ei se mikään yllätys ollut, mutta oli kuitenkin. Alkushokista selvittyäni päätin, että teen jotain eri lailla kuin viimeksi. Toki moni itsestä riippumatonkin asia oli hieman eri lailla kuin viimeksi. Yleinen taloustilanne ja työllistymismahdollisuudet olivat ainakin aavistuksen verran paremmat. Se, mitä tässä kerron, toimi minulla. En missään nimessä väitä, että tämä olisi mitenkään yleispätevää faktatietoa.

Brändäys, visuaalinen CV, osaamispohjainen CV ja mitä näitä nyt olikaan?

Heti aluksi päätin olla avoin ja kertoa työttömyydestäni rehellisesti. Googlaillessani törmäsin jatkuvasti sellaisiin asioihin kuin brändäys, osaamispohjainen CV ja visuaalinen CV. Nuo kuulostivat aika pinnallisilta ja etäisiltä, eivät yhtään omiltani. Hetken aikaa piti antaa asioiden hautua, ennen kuin tuli se oivallus. Esimerkiksi brändäyshän liittyy yritysten tuotteisiin, tuotemerkkeihin, markkinointiin, tuotteen tunnettuuteen ja niin edelleen. Ja minunhan piti itseäni työntekijänä markkinoida ja jopa tuotteistaa, vaikka hieman kylmältä ja epäinhimilliseltähän se tuntuikin. Mutta toisaalta siitähän tässä olikin pohjimmiltaan kysymys, itsensä markkinoimisesta.

Miten edellä mainitut toteutin?

Itsensä brändäyshän on loppujen lopuksi aika helppoa. Pitää vain miettiä, missä on hyvä, miksi jollekin työnantajalle olisi kannattavaa palkata juuri minut. Olin jo aiemmin päättänyt, että minkään tekniikan tai teknologian osaamisella en lähde itseäni markkinoimaan. Nehän ovat täysin opeteltavissa olevia asioita, ja niinhän olin koko urani ajan tehnytkin. Piti siis vaan miettiä niitä luontaisia ja kokemuksen kautta opittuja ominaisuuksia, jotka työnantajia voisivat kiinnostaa. Ja tästähän tuleekin ihan suoraan se osaamispohjainen CV. Ansioluettelon visualisoinnissa tyydyin insinöörimäisesti aika minimalistiseen, mutta kuitenkin selkeästi visuaalisempaan kuin mitä se oli ennen ollut.

Miksi yksinäinen työ ei onnistukaan yksin?

87_PIILARIT_2019

Kuva: Laura Tammisto, Studio Torkkeli

Paradoksaalista on, että vaikka työnhaku on varsin yksinäistä puuhaa, ei siitä oikein tule mitään yksin. Onneksi verkostooni kuuluu niin työllistymispalveluiden ammattilaisia, sosiaalisen median ammattilaisia kuin rekrytoivia esimiehiä ja HR-alan ihmisiä. Verkosto on myös pullollaan saman kokeneita, kerran tai useammin irtisanottuja. Kaikki neuvot, kommentit, tsemppaukset ja myötäelämiset ovat tällaisessa tilanteessa tarpeen. Sain heti lisätietoa Tampereen työttömille työnhakijoille suunnatuista tapahtumista. CV:ni ja hakemukseni luki ja niitä kommentoi muutama ammatti-ihminen. Sosiaalisen median ammattilaisen avulla sain esimerkiksi LinkedIn-profiilini paljon parempaan kuntoon kuin se oli ennen ollut. Ja vaikka sinusta tuntuisi, että profiilisi on kunnossa, luultavasti siitä löytyy paljon parannettavaa.

Miksi hain vertaistukea ja mitä sillä saavutin?

Täytin kalenterin erilaisilla tapahtumilla, joissa pääsin ainakin verkostoitumaan. Paras näistä oli ehkä sparrausryhmä, jossa kolmen muun kokeneen työttömän työnhakijan kanssa muun muassa revittiin auki minun ja toki muidenkin osaaminen. Ja kyllä, se oman osaamisen tunnistaminen voi olla hankalaa. Mutta, kun siihen saa apua ja antautuu avoimin mielin analysoitavaksi, niin kyllä se sieltä löytyy. Sain ryhmältä myös vertaistukea ja paljon ideoita esimerkiksi ns. hissipuheeseeni. Ymmärrystä ja kannustusta toki tarvitaan myös ystäviltä, sukulaisilta ja muilta läheisiltä. Olin tällä kertaa siinä onnellisessa asemassa, että sitä myös sain. Irtisanomisen ja työttömyyden ymmärtäminen voi olla vaikeaa, jos ei niitä ole koskaan itse kokenut. Hyvä ohje työttömien työnhakijoiden läheisille onkin, että ymmärrä edes sen verran, että täysin et pysty ymmärtämään.

Miten onnistuin?

Kaiken edellisen lisäksi työllistyminen vaati sitkeää hakemista myös sellaisiin paikkoihin, jotka eivät ihan omaan osaamiseen tai kokemukseen osu. Tämä etenkin siksi, että yrityksissä saattaa olla hiljaisia hakuja käynnissä tai on juuri alkamassa se juuri sinulle sopiva. Näin minäkin työllistyin; en siis saanut sitä paikkaa, jota hain, vaan toisen samassa yrityksessä. Eli työnhaku suoritettu tällä kertaa onnistuneesti ja mielestäni aika nopeastikin. Sopimus on tosin puolen vuoden määräaikainen, mutta otetaan se mahdollisuutena ja toivotaan sille jatkoa.

tero1347Kirjoittaja Tero Hietanen on moniosaava tekninen asiantuntija Tampereelta. Terolla on automaatioinsinöörin koulutus ja ITIL Foundation (V3) -sertifikaatti.

1 Response

  1. Hyvä tarina, kuin oppikirjasta :-), mutta silti elävästä elämästä ja tarina taitaa jatkua aina vain paremmissa merkeissä, tsemppiä vain!!

    “Ja kyllä, se oman osaamisen tunnistaminen voi olla hankalaa.
    Mutta, kun siihen saa apua ja antautuu avoimin mielin analysoitavaksi, niin kyllä se sieltä löytyy.”

    Ilmeisesti tuota analysointia tapahtui paljon ***livenä, face-to-face***, itse olen
    törmännyt (huonolla tuurilla) sellaisiin ohjaajiin, joilla
    tuntuu olevan kalenterit täynnä eikä paneuduta kunnolla. Erityisesti, koska
    olen moniosaaja, sitä aikaa pitäisi käyttää varsinkin livenä, tietysti itse, mutta
    myös ohjaaja, kuka sitten lieneekin tai jokin ryhmä.

    Väitän myös, että LI ja muut sovellukset ovat siis sinänsä
    tekniikkaa, mutta niissäkin on silti tarpeen ihan huolellinen face-to-face
    ohjaus IT-alankin ihmiselle ja henkilöltä, joka hallitsee tekniikkaa, mutta
    ymmärtää sen viestinnällisen taustan. Olen silläkin
    alalla tavannut oikeastaan aina vain sen toisen tai toisen puolen osaajia.

    Rafael Hellsten
    julkisoikeus, opetus, tilastot, matematiikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *