Osaaja pois piilosta – Ritan tarina

piilo-osaajat juhlii
Piilo-osaajien yhteisö voi auttaa uusia urapolkua etsiviä osaajia antamalla taustatukea ja arvokasta näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Tämän lisäksi Rita Dahl kehitti osaamistaan opiskelemalla ja pääsi heti kokeilemaan taitojaan käytännön työssä.

Mikä sai sinut alun perin kiinnostumaan Piilo-osaajista?

Halusin tehdä omaa työnhakuani näkyväksi ja tulla esiin sosiaalisen median katvealueilta hakemaan avoimesti työtä. Tämän toteutin kirjoittamalla Piilo-osaajien blogiin kirjoituksen omasta osaamisestani ja täydennyskouluttautumisestani ammatilliseksi opettajaksi.

Mitä halusit saavuttaa yhteisön avulla?

Juurikin tehdä näkyväksi oman osaamiseni aktiivisen asiantuntijaosaajia tarjoavan foorumin kautta.

Vaikka pohjakoulutuksia oli takana kolmenkin maisterintutkinnon verran, päätin hankkia vielä opettajanpätevyyden. Pitkän kokemuksen omaavista, monialaisista, opettajista on pulaa monella eri alalla. Opettajan ja kouluttajan töitä olin tehnyt kohta kolmen vuoden ajan erityisesti vapaan sivistystyön oppilaitoksissa opettaen viestintää ja journalismia. Tarjoan koulutuksia myös yrityksille ja järjestöille.

Miten nämä tavoitteesi toteutuivat?

Opiskelin ammatilliseksi opettajaksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja valmistuin tammikuussa 2019. Opettajan pätevyyden lisäksi aloin opiskella S2-perusopintoja helmikuun 2019 alussa. Nyt olen yhtä tenttiä vaille perusopinnot tehnyt opettaja. Kesäkuussa sain syksyn ajaksi sijaisuuden aikuislukiossa; pääsen heti kokeilemaan taitojani käytännön työssä.

S2-opettajana hyödyn eniten pitkästä monikulttuurisesta kokemuksestani: olen viiden matkakirjani vuoksi asunut monissa eri maissa lyhyempiä ja pidempiä aikoja ja opiskellut kieltä samalla. Lisäksi olen tehnyt yli 300 runokäännöstä ja toimittanut pari antologiaa lähes vapaaehtoistyönä.

Tämäkin työ on alkanut tuottaa hedelmiä, sillä sain kolmelta eri taholta rahoituksen galicialaisen nuoren runon antologian käännösprojektiini, joka työllistää minut opettajan töiden ohella alkuvuodelle 2020. Toki rahoituksen saamiseen vaikuttivat monien yksittäisten käännösten ohella Portugali-näyttöni: matkakirja ja Pessoa-aiheinen pro gradu yleisestä kirjallisuustieteestä.

Mitä muuta yhteisö sinulle antoi?

Keski-ikä ei ole työuran loppu, vaan uudet polut voivat odottaa nurkan takana, kun rohkeutta ja uteliaisuutta riittää. Piilo-osaajat voi olla taustatukena uusien tuulien haistelussa, ja myös yhteisön some-kanavissa vaikuttamalla voit edistää omaa työnhakuasi.

Mitä sanoisit Piilo-osaajiin liittymistä vielä harkitseville?

Kannattaa liittyä, jos etsit aivan uusia tuulia työrintamalla, haluat vertaistukea pohdintoihisi, ja hyvää taustatukea työnhakuusi. Ei sitä koskaan tiedä, kuka lukee kirjoittamaasi blogipostausta, jonka useat kymmenet piilarit ovat jakaneet. Voit myös verkostoitua aivan uusien alojen osaajien kanssa some-kanavissasi.

rita_dahl_profiilikuva

Kirjoittaja Rita Dahl on viestinnän ja kirjoittamisen alan yrittäjä, kääntäjä, ja asiantuntijamultitaskaaja, joka on kirjoittanut tietokirjat muun muassa Suomen kaivoksista ja kaivospolitiikasta sekä maahanmuutosta EU-lainsäädännöstä kotimaan lakeihin ja maahanmuuttajien haastatteluihin. Koulutukseltaan hän on VTM, FM, medianomi (YAMK) ja AmO.

Rita Dahl: Vaikuttavat sanat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *