Tulevaisuuden työ – Poimintoja Y-Foorumista

Osallistuin Tampereen ammattikorkeakoululla 3.5.2019 järjestettyyn Y-Foorumiin, jossa aiheena oli työelämän murros. Tästä blogista voit lukea kaksi puheenaihetta, jotka jäivät vahvimmin pyörimään ajatuksiini; työelämän tulevaisuus yksilön näkökulmasta sekä tehokkuus- ja kasvuorganisaatioiden arvomaailmojen erot.

Työelämän murros on aiheen erittäin ajankohtainen sekä yleisesti että henkilökohtaisesti. Menin paikalle erään yrittäjäystäväni puolesta raportoimaan mielenkiintoisimmat pointit päivän puheenaiheista. Samalla etsin kipinää ja uutta näkökulmaan omaan työnhakuprojektiin.

Henkka Hyppösen keynote puheenvuorossa käsiteltiin aihetta oman työelämän tulevaisuus. Henkka kävi aihetta läpi seuraavan listan avulla, joista olen korostanut ne, joita käsittelen alla:

  • Automatisoi itsesi
  • Luo oma työnkuvasi
  • Kehitä luovaa ongelmanratkaisukykyä, kriittisen ajattelun taitoja ja sosiaalista älykkyyttä
  • Hanki tekoäly, lohkoketjuteknologia ja data
  • Yleissivistys
  • Tee töitä mahdollisimman laajoissa verkostoissa
  • Mieti mikä on ”mahdotonta”

Itsensä automatisointi tarkoittaa sitä, että antaa koneiden ja ohjelmistojen tehdä ne työt, jotka on helposti automatisoitavissa ja keskity itse ns. ”hitaisiin prosesseihin”, kuten asiakastyö, luovuus ja taide tai visionääriset tehtävät. Oman HR-ammattilaisen näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että tulisi kehittyä ennen kaikkea ihmisten osaamisen kehittämiseen, organisaatiokulttuuriin, esimiestyön ja johdon sparraamiseen sekä työhyvinvointia ja viihtyvyyttä parantavaan toimintaan.

Töiden tekeminen laajoissa verkostoissa on nykyään teknologisesti helppoa. Ei tarvita resursseja matkustaa eri puolille maailmaa, että pääsee sparraamaan ja pohtimaan itseä kiinnostavia asioita muiden asiantuntijoiden kanssa. Internet on täynnä erilaisia verkostoja joihin on matala kynnys liittyä. Kun annat itsestäsi jotain noille verkostoille saat varmasti myös takaisin. Verkostoista voi ostaa palveluita, osallistua asioiden kehittämiseen, ladata koodikirjastoja yms. Osa verkostoista on täysin virtuaalisia, mutta paikkansa on myös verkostoille joissa on aikaa kohtaamisille kasvokkain. Tästä mainio esimerkki Piilo-osaajat , jossa työskennellään sekä teknologisten sovellusten avulla että Face-to-Face.

05058A77-9016-46FA-9CD4-20DCC3D3237F

Pienen lapsen ennakkoluulottomuus ja rohkeus ovat hyvä tapa kohdata tulevaisuus.

Y-Foorumin viimeisin puheenvuoron piti Ilkka Halava. Hänen osuudestaan haluan nostaa esille ajatuksen, että tehokkuus- ja kasvuorganisaatioihin hakeutuu erilaisia ihmisiä töihin, sillä jos nämä erilaiset persoonatyypit työskentelevät samassa tiimissä, he helposti tukahduttavat toisensa. Tämä on kohtalaisen raflaava ajatus, mutta erittäin tärkeä näkökulma, kun mietitään esimerkiksi sitä, että minkälaisia ihmisiä eri organisaatioihin halutaan ja pitäisi rekrytoida.

Molemmat yllä olevista luetteloista kuvaavat positiivisia ulottuvuuksia organisaation toiminnassa. On kuitenkin helppo ymmärtää, että jos osaaja on varustettu voimakkasti toisella näistä luettelon ominaisuuksista, on vastakkainasettelu oletettu, jos hän ajautuu tiimiin, jossa näitä asioita ei pidetä yhtä tärkeänä.

Seuraavan kerran kun ajelet autolla, istut junan kyydissä tai juot kupin kahvia tauolla mieti, että mitä itsensä automatisointi tarkoittaa sinun osaamisen ja työnkuvan näkökulmasta. Keskity kehittämään niitä osa-alueita, joita ei voi lyhyellä tähtäimellä automatisoida ja ovat luultavasi sinun ydinosaamistasi. Mieti myös arvostatko ja tunnistatko itsessäsi enemmän kasvun vai tehokkuuden arvomaailmaa? Oletko tällä hetkellä itsellesi sopivassa yhteisössä?

Kirjoittaja Saija Vuorinen on fasilitoiva HR-kumppani ja kehittäjä, jonka osaamisessa yhdistyvät HR-tieto ja liiketoimintaymmärrys. ”Parasta HR-työssä on yhdessä tekeminen ja toiminnan kehittäminen kohti merkityksellistä ja hyvinvointia ylläpitävää työelämää.”

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

1 Response

  1. 21.8.2019

    […] omien vahvuuksien mukaan, jolloin osaamiskombinaatioita on lukuisia. On myös hyvä tunnistaa, millaisissa työpaikoissa moniosaajuutta tarvitaan – missä se on […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *