Kuumottavan kamala LinkedIn-presenssi

Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Paljon puhutaan LinkedInin hyödyntämisestä työnhaussa ja oman osaamisen esilletuomisessa. Miten se käytännössä tehdään ja kuinka ylittää henkinen julkaisu- tai verkostoitumiskynnys? LinkedIn:ia aktiivisesti hyödyntävä ja työnhakuhyvinvoinnista innostunut työnhakija Pirkko Piirainen jakaa omat vinkkinsä!

LinkedIn, mikäs se on? En minä ainakaan mitään tohdi postittaa. Ja henkilöbrändi, hyi että – inhottava sananakin! Mutta mitä sanot, jos kerron, että meillä kaikilla on henkilöbrändi jo entuudestaan? Se ei ole mikään päälle liimattu kiiltokuvaimago, vaan kertoo sinusta, ammattitaidoista ja vahvuuksistasi. Henkilöbrändi on se, mitä toiset sinusta puhuvat, kun et ole paikalla. Mitä haluat heidän sinusta sanovan?

Minäpä kerron oman tarinani. Olen ollut suhteellisen aktiivinen SoMe:ssa aiemminkin, mutta alkaessani etsiä uutta suuntaan uralleni, päätin valjastaa sen ihan tosissani avuksi työnhakuprojektiini. Oma valintani oli ammatillinen verkosto LinkedIn, mutta myös Facebook, Twitter ja Instagram ovat varteen otettavia kanavia – ihan sen mukaan, millä alalla itse toimit. Ainakin noissa kaikissa kannattaa seurata niitä yrityksiä, joista olet kiinnostunut.

Ensin oma profiili kuntoon

Kun LinkedIn:a alkaa hyödyntää työnhaussa oma profiili kannattaa ihan ensityökseen laittaa hyvään kuntoon. Kirjaa sinne kaikki relevantti työkokemuksesi, koulutus, ammatilliset kurssit, sertifikaatit ja muu aktiivisuus, kuten luottamustoimet. Avaa titteleitäsi kirjoittamalla vaikkapa tärkeimmät vastuut, onnistumiset ja opit, jotta tietojasi lukevat saavat paremmin käsityksen siitä, mitä olet tehnyt ja mitä osaat. LinkedIn-profiilisi summaryyn kirjoitat tärkeimmät viestikärjet osaamisestasi ja siitä, mitä etsit. Ihan rohkeasti kannatta laittaa siihen myös ”Looking for new job” tms, sillä ”looking for” on LinkedIn:n käytetyin hakusanapari.

Tämän jälkeen voit alkaa aktivoitua valitsemassasi kanavassa oman tahtisi mukaan – pienin tai isoimmin askelein. Alussa voit tutustua kanavaan ja sisältöön, jota siellä on tarjolla. Etsi alasi vaikuttajat ja lue heidän jakamaa sisältöä. Peukuta ja heitä omat argumenttisi mielenkiintoisiin keskusteluihin. Saatat huomata, että usein alkuperäinen postauksen kirjoittaja lähettää sinulle verkostoitumiskutsunkin. Itse en olisi kovin kriittinen, kenen kanssa verkostoidun, sillä kontaktien määrästäkin on paljon iloa, vaikka he eivät olisi omalta alaltasikaan. Vähin, mitä laajalta verkostoltasi saat, on monipuolinen sisältö virtaasi, joten lähetä sinäkin rohkeasti kutsuja henkilöille, joiden sisällöstä pidät.

LinkedIn -verkostot yltävät laajalle

LinkedIn -verkostosta saa laajuutta ja näkyvyyttä työnhakuun

Kohti ensimmäistä LinkedIn postausta

Kun olet jonkun aikaa lukenut LinkedIn-sisältöjä, huomaat varmasti, ettei siellä puhuta hebreaa eikä keskustella rakettitieteestä, vaan kysytään vinkkejä, keskustellaan kokemuksista, haetaan uusia näkökulmia. Ensimmäinen oma postaus on varmasti kuumottava asia, mutta se kannattaa kyllä tehdä. Jaa vaikka mielenkiintoinen artikkeli tai uutinen, johon laitat saatteeksi jonkun oman ajatuksesi – miksi päätit jakaa juuri tämän jutun.

Mistä sisältöä omille jutuille?

Näillä askelilla itse etenin ja aloin julkaista omaa materiaalianikin – myös sen, että etsin aktiivisesti työtä. Miksikö? No, jos kenellekään ei kerro, että hakee työtä ja millaista työtä hakee, mistä kukaan voisi tietää sinun olevan työtehtäviä vailla! Olen saanut LinkedIn:n kautta yhteydenottoja useammastakin firmasta ja päässyt sitä kautta haastatteluihin. Verkostoni on myös alkanut vinkkailla minulle sopivia avoimia paikkoja ja tägätä minut päivityksiin, joissa haetaan työntekijää.

Rohkeasti vain kirjoittamaan jokin juttu LinkedIn:iin! Minä olen mm. kirjoittanut päivityksiä tapahtumista ja oivalluksia koulutuksista, joita olen käynyt. Olen myös rohkaistunut tekemään LinkedIn:iin oman päivityssarjani otsikolla Työelämän teesini. Kun hetken mietit, löydät varmasti aiheita, joista voit kirjoittaa päivityksen kiinnostavassa, tarinallisessa muodossa – väitteitä, oivalluksia, kokemuksia. Luitko mielenkiintoisen kirjan? Tee päivitys siitä!

Rohkeasti vain! Jos jatkat aktiivista ammattitaitosi osoittamista erilaisten kirjoitusten kautta, eräänä päivänä saatat löytää sen unelmien työpaikkasikin juuri LinkedIn-näkyvyytesi ansiosta.

pirkko

Kirjoittaja Pirkko Piirainen on asiakasrajapinnassa viihtyvä, kansainvälisten yrityspalvelujen moniottelija ja liiketoiminnan määrätietoinen kehittäjä, joka matkailee uudella tulokulmalla kohti inspiroivia ICT-alan haasteita.

Piilo-osaajat järjesti marraskuussa oman LinkedIn-aktiivisuuskisan. Tavoitteena oli antaa hyvä syy aktivoitua LinkedInissä ja yhdessä madaltaa kynnystä olla siellä esillä. Ja tulokset olivat hyviä. Parhaimmillaan verkosto kasvoi eräällä osaajalla lähes 30 %! Kampanja sai myös pohtimaan, millaista sisältöä haluaa somessa jakaa ja millä tavalla. Eri postausten näkyvyydessä huomattiin nimittäin merkittäviä eroja.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

3 Responses

  1. Are clueless where may? Prone to want to raise
    website visitors to your business, adopting new
    techniques is rather important. In short, content articles are king remember. http://1stroimos.ru/bez-rubriki/inexpensive-diy-party-planner-for-preschool-age-children-with-activity-stations/

  1. 24.4.2019

    […] kaikkien asiantuntijoiden ja asiantuntijuudesta innostuneiden ykköskanava, joka ei ole enää vuosiin ollut pelkkä cv-pankki vaan keskustelut ovat todella hedelmällisiä […]

  2. 2.9.2020

    […] sinulla ei jo ole LinkedIn-profiilia, tee se tänään. Sinun ei tarvitse rustata sitä kerralla valmiiksi, vaan riittää, että nyt […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *