Luovilla aloilla työskentely

Luovilla aloilla työllistyminen on haastavaa, olipa kyse muusikon, vaatesuunnittelijan tai taiteilijan työstä. Vakinaisia työpaikkoja ei juurikaan ole, toimeentulo muodostuu palasista.

Luovilla aloilla puhutaankin usein portfolio-yrittäjyydestä. Työskentely on usein yrittäjämäistä, vaikka siihen ei varsinaista yritystoimintaa liittyisikään. Asiakkaille tehdään tilauksesta toimeksiantoja yrityksen, laskutuspalvelun, osuuskunnan tai freelancer-verokortin kautta. Tämän lisäksi toimeentuloa täydentävät opetustehtävät, projektit, tapahtumat tai muu palkkatyö. Luovaa työtä tekevälle myös oma taiteellinen ilmaisu on tärkeää, vaikka siitä ei saisikaan juuri palkkaa tai tuloa.

Itsenäisyys, monipuolisuus ja itsensä toteuttamisen mahdollisuus palkitsee tekijäänsä. Omat haasteet tuovat usein pienet ja epätasaiset tulovirrat, yrittäjämäisen toiminnan ja mahdollisen työttömyysturvan ja sosiaalietuuksien tarvitsemisen yhdistäminen, puhumattakaan tulevaisuudessa siintävästä eläkkeestä.

rawpixel-com-604750-unsplash

On muutamia asioita, joita luovalle alalle pyrkivän tai siellä työskentelevän tulisi huomioida:

  1. Mieti mitkä ovat unelmasi ja mitä olet valmis panostamaan niihin. Miten kokeilet siipiäsi luovalla alalla, saavutatko asiakkaasi? Vaikka luominen saattaa olla sinulle intohimo, se on asiakkaalle ostettava tuote. Kokeile nopeasti, älä rakastu liikaa ensimmäiseen ajatukseesi.
  2. Perusta yritys vasta kun tuotteesi konseptointi on valmis, älä turhaan menetä työttömyysturvaasi. Myy osaamistasi työntekijänä tai freelancer-verokortilla. Muistathan, että uuden lain mukaan voit myös kokeilla yrittäjyyttä esimerkiksi kevytyrittäjänä laskutuspalveluitten kautta tai varsinaisena yrittäjänä 4 kuukautta menettämättä työttömyysturvaasi. Jos työskentelet osuuskunnassa, jossa on yli 7 jäsentä, sinut lasketaan työntekijäksi eikä yrittäjäksi.
  3. Mieti oman taloutesi realiteetit, menot sekä tulot. Mikä on elämäntapasi, mitä tavoittelet? Mitä osaamisesi mahdollistaa?
  4. Panosta unelmaasi, mutta älä laita kaikkia munia samaan koriin. Mieti mikä tukee luovaa osaamistasi. Voiko ainakin alussa osa tuloista muodostua muusta kuin varsinaisesta luovasta työstä? Miten luovasta osaamisestasi olisi hyötyä myös muille?
  5. Verkostoidu, unelmoi, sparraa muiden osaajien kanssa, myös muilta aloilta. Saat uutta virtaa, näkemyksiä, kannustusta, kehityt omassa osaamisessasi.

Luova työ ei ole vain suunnittelua, se on mitä suurimmassa määrin ryhtymistä ja tekemistä. Onnea matkaan!

”Learn rules like a pro, so you can brake them like artist” – Pablo Picasso

Työn eri muodoista nykyaikana kirjoittaa myös osaajamme Sanna Turunen.

Yrittäjyyttä ponnahduslautana unelmatyöhön pohtii vieraskynätekstissä Taru Tammikallio.

Marika Sarha

Kirjoittaja Marika Sarha on kouluttaja ja kehittäjä, jonka erityisosaamista ovat luovat menetelmät ja alat.

1 Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *