Huolehditko hyvinvoinnistasi myös työnhakuaikana? – Unelmien työnhakupäivä antaa eväitä!

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työnhakuhyvinvointi, mitä se on? Onko se jotain syötävää? Unelmien työpäivä nostaa työhyvinvoinnin kaikkien huulille. Mutta kuka huolehtii työnhakuhyvinvoinnista? Tietenkin Piilo-osaajat monien yhteistyökumppaneidensa kanssa! Tästä syntyi Unelmien työnhakupäivä, jota vietetään kolmatta kertaa 4.10.2019. Sinäkin voit osallistua!

Työnhakuhyvinvointi on vielä melko tuntematon käsite, vaikka Piilo-osaajat onkin nostanut sitä esille nyt jo kolmatta vuotta Unelmien työnhakupäivässä. Työhyvinvoinnista puhutaan paljon, ja tänä vuonna tahdoimme luoda määritelmää myös työnhakuhyvinvoinnille. Osaajamme Heidi Hölsömäki ja Sinikka Kauhanen tutustuivat mm. Työterveyslaitoksen määritelmään työhyvinvoinnista ja mukailivat siitä työnhakuhyvinvointiin liittyen seuraavasti:

HYVINVOIVASSA TYÖNHAKUYHTEISÖSSÄ

  • ollaan avoimia ja luotetaan
  • innostetaan ja kannustetaan
  • puhalletaan yhteen hiileen
  • annetaan myönteistä palautetta
  • pidetään työnhakuun käytetty aika aisoissa
  • uskalletaan puhua ongelmistakin
  • säilytetään toimintakyky työelämän muutostilanteissa

Nämä ovat niitä kulmakiviä, joihin meidän Piilo-osaajienkin toiminta nojaa. Meistä näkyy ulospäin timanttinen osaajagalleriamme, mutta toimintamme ydin on suljettu, vain jäsenille tarkoitettu keskustelukanava ja yhteisö. Siellä kaikki nuo edellä mainitut toteutuvat, kaikille meistä, jotka haluamme jakaa ja kaipaamme vertaistemme tukea sekä kokemuksia omiemme rinnalle.

040_PIILARIT_2019

Kuva: Laura Tammisto, Studio Torkkeli

Yksilötasolle vietynä tämän voisi kiteyttää – edelleen Työterveyslaitosta mukaillen – seuraavasti:

HYVINVOIVA TYÖNHAKIJA

  • on motivoitunut ja vastuuntuntoinen
  • pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan ja osaamistaan
  • tuntee työnhakunsa tavoitteet
  • saa palautetta työnhausta
  • kokee itsensä tarpeelliseksi
  • kokee työssään riittävästi sekä itsenäisyyttä että yhteenkuuluvuutta
  • onnistuu ja innostuu työnhaussa, kokee tekemisen imua

Molemmissa näissä vain turkoosilla merkittyjä kohtia on tuunattu sopimaan työnhaku- tai työttömyysaikaan. Muut tekstit tulevat suoraan työhyvinvoinnin määritelmästä. Ja se onkin hyvin kuvaavaa: Olemme samanlaisia ihmisiä työelämästatuksesta riippumatta. Samat hyvinvoinnin kulmakivet tukevat meitä myös työnhakuaikana tai työyhteisöjen välissä. Siispä hyödymme samankaltaisesta hyvinvointia tukevasta yhteisöllisyydestä myös työsuhteiden välissä tai siirtyessämme työsuhteesta toiseen.

99_PIILARIT_2019

Kuva: Laura Tammisto, Studio Torkkeli

Tämän vuoksi työnhakuyhteisöt – kuten Piilo-osaajat – toimivat. Tämän vuoksi myös Unelmien työnhakupäivä on kirvoittanut mm. seuraavanlaisia palautteita:

  • “Työnhausta katoaa yksinäisyys, kun vaihtaa ajatuksia muiden vastaavissa tilanteissa olevien kanssa.”
  • “Työnhaku on parhaimmillaan positiivisuutta, kannustusta, yhteisöllisyyttä!”
  • “Työnhaussa parasta on positiivinen flow – innostus ja jännittävyys, itseluottamus, itsevarmuus ja into.”
  • “Parhaimmillaan jokaiseen työnhakupäivään kuuluu vähintään yksi oppimishetki.”
  • “On jaksettava yhä uudelleen uskoa itseensä ja ammattilaisuuteensa.”

Osa sitaateista on poimittu Sinikka Tiernan blogikirjoituksesta ensimmäisen Unelmien työnhakupäivän kynnyksellä. Jo ensimmäinen tapahtumamme vahvisti: Tällaista toimintaa tarvitaan. Työnhakuhyvinvointia tarvitaan ja sitä tulee nostaa esille.

Koska hyvinvointi kuuluu meille kaikille, työelämästatuksesta riippumatta.

Tule mukaan buustaamaan hyvinvointiasi perjantaina 4.10. joko iltapäivätapahtumiin Ouluun ja Jyväskylään tai koko päivän työpajaamme Työnhakuhyvinvoinnin olohuoneeseen Work goes happyn järjestämään Unelmien työpäivän päätapahtumaan Tampereelle.

DSC_1865Kirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajat ry:n puheenjohtaja, yhdistyksen perustajajäsen ja alkuperäisen idean äiti. Lisäksi Jaana on yhteisökatalyytti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi, joka innostuu paremman työelämän luomisesta sekä hyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämisestä henkilöstöanalytiikan ja HR-tiedolla johtamisen keinoin.

3 Responses

  1. 21.8.2020

    […] vuoden Unelmien työnhakupäivä -tapahtuman alla myös me Piilo-osaajat loimme määritelmää työnhakuhyvinvoinnille. Tämän vuoden tapahtuman alla jatkan Sinikan ja Heidin työtä, ja pohdin tarkemmin muutamia […]

  2. 27.11.2020

    […] Hyvinvoivan työnhakijan määritelmään kuuluu kohta ”onnistuu ja innostuu työnhaussa, kokee tekemisen imua”. Tähän liittyy oleellisesti myös pystyvyyden tunne, joka ”on uskoa siihen, että minä kyllä osaan ja pystyn.” Nämä ovat asioita, jotka tuovat virtaa ihan tavalliseen arkeenkin. […]

  3. 20.12.2020

    […] toisin kuin työhyvinvoinnista, työnhakuhyvinvoinnista ei ole vielä ollut kovin paljoa puhetta. Määritelmän mukaan hyvinvoiva […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *