Videoesittelystä vauhtia työnhakuun

selfiekeppi_video

Kuva: Unsplash

Oletko miettinyt videon käyttämistä työnhaun tukena? Moni on jo törmännyt videohaastatteluihin, mutta videon voi liittää hakemukseen myös oma-aloitteisesti. Se on monesti yhä hyvä tapa erottua joukosta ja jäädä rekrytoijalle mieleen.

Alkusyksystä koitti ensimmäinen kerta, kun uskaltauduin itse videokameran eteen kuvattavaksi sitten tiedotusopin TV-työn opintojen. Tavoitteena oli tehdä minuutin mittainen esittelyvideo työnhaun tueksi.

Mietin aluksi, teenkö videon kokonaan itse, mutta päädyin käyttämään Video CV -palvelua. Määräaikaisuuksien välissä olin ilmoittautunut työnhakijaksi, ja sain mahdollisuuden varata CV-ajan Tampereen työllisyyspalvelujen tarjottimelta.

Harjoittele, harjoittele ja harjoittele

Luonnostelin etukäteen videon käsikirjoitusta paperille. Halusin kertoa monipuolisesta kokemuksestani toimittajana, viestijänä ja erilaisten ryhmien ohjaajana.

Harjoittelin puhetta useamman kerran nauhoittamalla sitä kännykällä. Käytännössä lapsi oli reilun tunnin verran kaverikylässä ja minä höpötin sen aikaa puistossa. Vaikeimmalta tuntui motivoitua puhumaan kännykälle itsestä ja omista tekemisistä. Puhuminen kuitenkin helpottui ja muuttui sitä luontevammaksi, mitä useamman kerran tekstin puhuin.

Yritin kääntää puhetta niin päin, mitä voisin tarjota työnantajalle. Vanha CV-ajattelu istuu tiukassa, ja siitä on yllättävän vaikea päästä irti. Tuntui myös lähes mahdottomalta yrittää tiivistää noin 20 vuoden aikana kertynyttä osaamista minuuttiin!

Ota ammattilainen tai kaveri avuksi

Koska tavoitteena oli yleinen esittelyvideo, tuntui aluksi hankalalta, että sitä ei päässyt kohdistamaan kenellekään tietylle työnantajalle. Keskityin miettimään ydinosaamistani, ja koetin tuoda sitä puheeseen.

Henrik Tuominen hoiti kuvaamisen Video CV -palvelussa ammattitaitoisesti, ja sai tällaisen kameran edessä jäykistelijänkin lähes rennoksi. Henrik rohkaisi ja jeesasi minua hienosti sisällön pelkistämisessä. Riittää, kun rekrytoiva ihminen saa jonkin mielikuvan minusta ja keskeisimmistä taidoistani sekä motivaatiostani.

Kuvasimme useamman kerran. Neljännellä otolla sain puheeseen mielestäni riittävästi rentoutta ja sujuvuutta. Unohdin matkalla tiukat faktat järjestöviestinnän 15 työvuodesta ja julkaisujeni määristä, ja puhuin siinä hetkessä oleellisimmat asiat niin vapautuneesti kuin pystyin. Lopputulosta voi katsoa tästä Youtube-videosta.

Toivon, että intohimoni viestinnän kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen välittyy videosta!

Hyödynnä palaute ja hyvät vinkit

Pyysin videosta palautetta toisilta piilo-osaajilta verkkosovelluksessamme. Niistä mieleeni jäi ensi kertaa varten ainakin se Jaana Saramiehen vinkki, että hymyillä kannattaa isosti: ”Jostain syystä videolla normihymy ei näytä miltään ja vasta omilla kasvoilla ylileveältä tuntuva irvihymy näyttää edes vähän hymyilevältä.”

Tämän kokemuksen jälkeen kynnys uuden videon tekemiseen on aiempaa matalampi. Studiossa ei voi tehdä räätälöityä videohakemusta jokaiseen työpaikkaan, mutta kännykällä vastaavan lyhyen motivaatiopuheen voisi toteuttaa kohdennetummin. Videon tekemiseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi näitä Sinikka Kauhasen kokoamia mainioita vinkkejä.

Videon siivittämänä uuteen työhön

Pääsin käyttämään esittelyvideotani heti seuraavassa työnhaussani. Kyseessä oli näkövammaisten ihmisten yhdistys, joten videon kautta he saivat lisäinformaatiota ja ääninäytteeni. Lisäsin taitettuun visuaaliseen ansioluettelooni linkin videoon. Tein myös Wordillä ruudunlukijalla toimivan tekstipohjaisen ansioluettelon, johon lisäsin videolinkin. Tällä kertaa rekryssä myös tärppäsi, videon siivittämänä tai siitä huolimatta!

Kannustan kokeilemaan rohkeasti videon tekemistä. Sen avulla voi harjoitella myös oman osaamisen sanoittamista ja hissipuhetta.

heidi_hölsömäki_profiilikuva

Kirjoittaja Heidi Hölsömäki on kuunteleva kehittäjä ja visualisoiva toimittaja. Järjestöviestinnän ammattilaisen sydän ja näppis sykkivät erityisesti ihmisten hyvinvoinnin puolesta.

1 Response

  1. 14.10.2019

    […] ollessa katkolla hyödynsin myös kaupungin työllisyyspalveluja ja tein elämäni ensimmäisen video-CV:n. Nykyiseen vakituiseen työhöni päädyin avoimen haun kautta. Hakemisessa pystyin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *