Hyvä videoesittely tuo esiin persoonan

Kuva: TheAngryTeddy / Pixabay

Hiljattain Piilo-osaajien blogissa käsiteltiin sosiaalisen median viimeisimpiä trendejä. Niin somessa kuin työnhakuvalmennuksissa videon arvo kasvaa koko ajan. Kun videon tarkoitus, viesti ja muutama perusjuttu ovat kunnossa, hyvän videon saa aikaan vähällä vaivalla.

Tarkoitus ja ulkoasu

Kun tavoitteena on kiteyttää osaaminen ja jättää itsestään muistijälki rekrytoijalle, on tärkeintä miettiä, mitä esittelyllään tahtoo sanoa ja miten parhaiten tuo omaa persoonaansa esiin. Lopputuloksen on kuvastettava tekijäänsä.

Videon ulkoasuun pätevät samat säännöt kuin työhaastatteluun: vaatteiden ja esiintyjän on näytettävä siistiltä ja työympäristöön sopivalta. Tukan hapsotus ja aamupalatahrat poskista kannattaa siis tsekata etukäteen, jottei jokin yksityiskohta jää huomaamatta ja harmita muuten hyvässä lopputuloksessa.

Jalusta, valaistus ja tausta

Kuvaa videon sitten puhelimella, tabletilla tai kannettavalla tietokoneella, kannattaa laite asettaa tasaiselle alustalle tuettuna. Käsivaralla kuvaaminen ei ole suositeltavaa, sillä se aiheuttaa kuvaan häiritsevää tärinää. Kalliiden kamerajalustojen omistaminen ei ole tarpeellista: riittää, kun pinoaa kirjoja pöydälle ja tukee puhelimen niitä vasten. Takakamerassa on usein etukameraa parempi laatu, joten kuvaaminen kannattaa tehdä sillä.

Luonnonvalo on paras apu kotivideoissa. Siispä ikkunat paljaaksi verhoista ja kuvaukset käyntiin mieluummin keskipäivällä kuin iltahämärässä! Vastavaloon kuvaaminen tekee kuvasta tumman; kasvojen kääntäminen valoa kohti on suotuisampaa.

Taustan tärkein ominaisuus on rauhallisuus. Pelkkä valkoinen seinä voi kuitenkin olla tylsä, joten taustaa voi elävöittää kasveilla, tauluilla tai jollain omaa persoonaa kuvaavalla esineellä. Istuma- ja seisomakorkeutta muuttamalla on helppo vaikuttaa taustaan, kunhan ryhti ja asento pysyvät hyvänä.

Artem_Apukhtin - Pixabay

Kuva: Artem_Apukhtin / Pixabay

Käsikirjoitus ja esiintyminen

Sopiva mitta esittelyvideolle on noin minuutti. Kaksikin on vielä hyväksyttävissä, mutta sitä ei saa ylittää, sillä rekrytoijilla ei välttämättä ole aikaa paneutua pitkään videoon. Siksi käsikirjoitus on tärkeä: esittelyn, osaamisen ja lopputervehdyksen hiominen tuottaa toivotun lopputuloksen.

Simppeli kaava videoesittelyn käsikirjoitukseen on esittely, mielenkiinnon herätys esimerkiksi onnistumiskokemuksella, osaamisen kiteytys ja jatkotoimenpiteen, kuten yhteydenottopyynnön, esittäminen. Painopisteen pitäminen siinä, mitä esiintyjällä on tarjota organisaation käyttöön, saa sisällön kuulostamaan kiinnostavalta.

Käsikirjoituksen harjoitteleminen on suotavaa, koska se takaa sujuvan esiintymisen. Kameralle juttelu voi aluksi jännittää ja tehdä esiintymisestä väkinäisen, mutta hyvä uutinen on se, että videolla esiintyminen muuttuu kerta kerralta luontevammaksi. Videota voi kuvata useampana päivänä peräkkäin, jolloin jälkipään otot ovat usein eniten esiintyjänsä näköisiä.

FIrmBee - Pixabay

Kuva: FirmBee / Pixabay

Muokkaaminen ja julkaisu

Internetistä ja puhelimien sovelluskaupoista löytyy ilmaisia sovelluksia, joilla videon voi muokata. Editointia helpottaa, kun ennen ja jälkeen oton pitää tauon, jolloin vain pysyy paikallaan ja katsoo kameraan hymyillen. Yksinkertaisimmillaan videosta voi leikata epäonnistuneet kohdat pois. Jos oppimis- ja kikkailuhalua löytyy enemmän, voi videon esimerkiksi tekstittää. Lopputulosta kannattaa katsella läpi useampaan otteeseen ja uskalluksen mukaan pyytää mielipiteitä myös lähipiiriltä.

Lähipiiriä kannattaa hyödyntää myös videon postituksessa: lähettämällä videon samalla tyylillä perheenjäsenelle saa varmuuden siitä, että vastaanottaja saa videon auki. Yksi keino jakaa videota on ladata se Google Driveen ja lisätä jaettuna linkkinä hakemukseen.

sinikka-kauhanen-kuva1367

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on sisällöntuottaja ja verkkoviestijä, joka on työnhaun edetessä uskaltautunut kameran linssin toisellekin puolelle.

1 Response

  1. 18.9.2019

    […] Tämän kokemuksen jälkeen kynnys uuden videon tekemiseen on aiempaa matalampi. Studiossa ei voi tehdä räätälöityä videohakemusta jokaiseen työpaikkaan, mutta kännykällä vastaavan lyhyen motivaatiopuheen voisi toteuttaa kohdennetummin. Videon tekemiseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi näitä Sinikka Kauhasen kokoamia mainioita vinkkejä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *