Työmarkkinatori tulee – työnhakija, oletko valmis?

”Apua uravaihtoehtojen valinnassa, ohjausta kun oman alan työpaikat alkavat kadota

Tällä hetkellä Työmarkkinatorin verkkopalvelukokonaisuudesta on julki vasta ensimmäinen osa, Hakupalvelu. Lähivuosina Työmarkkinatori kasvaa julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteiseksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle kaikki palvelut yhden verkkopalvelun kautta.

Työmarkkinatorin keskiössä ovat ihmiset sekä heidän työelämään ja osaamiseen liittyvät tarpeensa. Käytännössä Työmarkkinatori laajenee verkkopalveluksi, joka tarjoaa työllistymiseen ja oman osaamisen tunnistamiseen sekä kehittämiseen liittyvät palvelut niin 15-vuotiaalle kuin eläkeikää lähestyvälle.”

Syksyn aikana julkaistaan uuden työnhakupalvelun uusin beta-versio. Se on nyt melko valmis työnhakijan näkökulmasta ja muiden osapuolien osuudet kehittyvät vauhdilla. TE-keskusten työpaikat siellä jo on. Julkaisupäivä on vielä varmistumatta, mutta lisätietoa löytyy. Siihen kannattaa tutustua ja ottaa opettelukäyttöön. Uskoisin ensivaiheen käyttäjien saavan vähän etua ehtimisestään. Onhan järjestelmässä aluksi hakijoita vähemmän suhteessa työnantajien ilmoittamiin työpaikkoihin.

Parhaiten opit käytön kokeilemalla enkä siksi opasta tämän pidemmälle. Varsinkaan kun minulla ei vielä ole käytössäni sitä uusinta versiota. Pari vinkkiä voin omasta kokemuksestani kuitenkin antaa.

osaamisen_määrittäminen_työmarkkinatori

CV vai osaamisen kertomista?

Järjestelmä tulee korvaamaan ns. Molin ja samalla se todellakin siirtyy pelkästä CV-maailmasta osaamista esilletuovaan. Mikäli haluat pysyä entisen-/nykyisenkaltaisessa työssä, niin täytä osaamiskohdat käyttäen CV:si pohjana eli luettele tehtävät, kokemuksesi ja osaamisesi entiseen sopivasti. Jos haluat vaihtaa alaa ja urasi suuntaa, niin kerrotkin vain muutaman tehtäväsi ja niihin sisältyvät osaamiset tarkasti siten kuin ne sopivat haluamaasi suuntaan. Tämä siksi, että järjestelmässä oleva tekoäly etsii vastinpareja ehdottaessaan sopivia työpaikkoja/-tehtäviä sinulle. Se mitä kerrot osaamiseksesi vaikuttaa todella voimakkaasti siihen millaisia ehdotuksia saat – uutta vai entistä.

Kokemuksesta voin kertoa, että osaamislistauksesta tulee helposti pitkä, joten ole mieluummin nuukana ja painota niitä mitä todella haluat nostaa esille. Itselläni tuli karmea lista, kun tein kattavan listauksen työhistoriastani ja oppimistani asioista. Sitten sain ehdotuksia laidasta laitaan mäkkärin tiskiltä tehtaanjohtajaksi. – Siispä aloita parilla tehtävälläsi ja avaa varovasti osaamiset siihen liittyen. Kokeile mitä ehdotuksia saat ja muuta valintojasi, katso miten se vaikuttaa tuloksiin.

Täydennyksiä ja muutoksia voit tehdä milloin vain. Järjestelmän ehdotuksetkin elävät muutosten mukaan uusien työpaikkojen ilmestyessä tietokantaan.

kohdennettu_osaaminen_työmarkkinatori

Kaikkea ei kannata syöttää

Suosittelen, että laitat kohtalaisen tarkasti ehjän ketjun, jota on helppo silmäillä, mutta kaikista et valitse montaa osaamista. Esimerkiksi itselläni olevaa rakennusalan työpaikkaan liittyvää osaamista en laittanut kuin projektiosaamisen ja verkostojen johtamisen osalta, vaikka työpaikan ja työsuhteen keston syötinkin. Sitten valitsin muualla kuin töissä kerryttämääni osaamista laajemmin markkinoinnin ja viestinnän termeillä. Koska järjestelmä käyttää myös harrastuksista kertyneet osaamiset yhdistelytyössään, niin pystyin painottamaan järjestelmän esiin nostamia tehtäviä enemmän tulevaisuuden tavoitteitani vastaaviksi.

työpaikkailmoituksia_työmarkkinatori

Tavoitteeni on kertoa tarkemmin ja toivottavasti myös ymmärrettävämmin loppuvuoden aikana Työmarkkinatorin käyttökokemuksia ja oppimiani vinkkejä, miten järjestelmää voi käyttää etsiessään unelmien työpaikkaa. – Tai keikkoja, joista laskuttaa. Järjestelmään on tulossa myös itsensätyöllistäjille omat ”hipsut”, joilla ilmaista mielenkiintonsa ei tavanomaisiin työsuhteisiin.

Kokeile, tutustu, ole aikainen lintu. Siellä on matoja.

matti_kortteus_profiilikuva

Kirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

Kuvat ovat ruutukaappauksia kirjoittajan omasta Työmarkkinatorin hakuprofiilista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *