Miten voit parantaa löydettävyyttäsi työnhaussa? – Piilo-osaajat auttavat pois piilosta!

Kuva: Laura Tammisto

Piilo-osaajien aisapari ja tehokaksikko Jaana Saramies ja Virpi Naukkarinen pääsivät huhtikuun alussa puhumaan yhdestä lempiaiheistaan Up Partners! –webinaariin. Jaana ja Virpi kertoivat Piilo-osaajien näkökulmia työnhakuun, yhteisöllisyyteen, some-näkyvyyteen ja rohkeuteen. Lue alta Piilareiden kootut vinkit, kuinka voit itse nostaa omaa löydettävyyttäsi!

Avoin, julkinen työnhaku jännittää ja pelottaakin useimpia. Jos paljastan hakevani töitä, paljastanko samalla olevani luuseri? Me lohdutamme: et todellakaan! Työnhaku ja valitettavasti myös työttömyys kohtaa useimpia meistä jossain vaiheessa työuraa. Tämän vuoksi oman osaamisen esilletuominen kannattaa aina.

Työelämä muuttuu eikä kenenkään työpaikka ole enää turvattu eläkeikään asti – ei edes kaikista timanttisimpien osaajien. Vaikka olisit tyytyväisesti työsuhteessa, kannattaa silti tuoda julkisesti ilmi, mikä on ydinosaamistasi. Toisaalta, jos olet työnhaussa, sinun kannattaa jakaa tietämystäsi, olla avuksi muille ja siten tuoda esille sekä markkinoida omaa osaamistasi ja motivaatiotasi.

Tässä Piilo-osaajien viisi vinkkiä, kuinka rohkaistua astumaan julkisesti esiin oman osaamisen tai työnhaun kanssa! Tähän liittyy oleellisesti löydettävyyden nostaminen ja some-näkyvyyden rakentaminen sekä myös yhteisöllisyys ja työnhakuhyvinvointi. Lähdetäänpä liikkelle:

1. Tutki oma osaamisesi

Ennen kuin sinun kannattaa tulla pois piilosta ja ryhtyä markkinoimaan osaamistasi, selvitä minkä osaamisen kanssa ja millaisena asiantuntijana haluat astua esiin. Muista kartoittaa ainakin nämä:

  • Työkokemus

    img_0354-4

    Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

  • Vapaaehtoistyö
  • Harrastuneisuus
  • Luottamustoimet
  • Kiinnostuksen kohteet
  • Motivaatio

Kaikessa tässä pidä kirkas fokus: Miten nämä tukevat juuri sinun haluamaasi suuntaa ja uratavoitetta?

Käytä myös apunasi erilaisia keinoja tunnistaa ja sanoittaa nämä auki rekrytoivaa osapuolta puhuttelevalla tavalla. Työkaluja on monia. Niistä esimerkiksi Business Model You on hyödyllinen. Voit myös hyödyntää meidän Piilo-osaajien osaajaprofiilia! Moni Piilari on sanonut profiilin täyttämistä haastavaksi mutta erittäin palkitsevaksi harjoituksesi kirkastaa oma uratavoite ja osaaminen.

2. Tunnista rohkeutesi

Useimmat meistä arastelevat astua julkisesti esiin työnhakijana tai muutoinkaan oman osaamisensa kanssa. Tämän vuoksi kannattaa etsiä se oma rohkeuden lähde. Meillä Piilo-osaajissa tähän ovat auttaneet seuraavien asioiden sisäistäminen: Et ole yksin eikä tilanteesi työnhakijana (tai työttömänä) ole ainutlaatuinen. Monia muita on kanssasi samassa tilanteessa – ja todennäköisesti heillä on hyvin samankaltaisia ajatuksia kuin sinullakin.

Anna itsellesi aikaa sekä rohkeuden rakentamiseen että some-näkyvyyden tai asiantuntijana tunnistettavuuden saavuttamiseen. Harva tulee some-tähdeksi tai tunnustetuksi oman alansa asiantuntijaksi yhdessä yössä. Esimerkiksi Piilo-osaajien idean äidillä Jaana Saramiehellä kesti 2 vuotta rakentaa omaa asiantuntijuutensa näkyvyyttä ja löydettävyyttä niin, että se alkoi maksaa itseään takaisin. Tämän vuoksi pienet, konkreettiset askeleet pitkäjänteisesti toteutettuna ovat riittäviä ja tehokkaita. Niitä tukevat armollisuus itseään kohtaa ja lupa mokata. Rohkeus syntyy tekemällä!

3. Valjasta sosiaalinen media avuksesi

On useita syitä, miksi some-näkyvyyteen työnhaussa kannattaa panostaa. Ei kuitenkaan kannata vain julistaa etsivänsä töitä; tärkeintä on avoimesti jakaa omaa tietämystä ja osaamista. Tällöin saat parhaan hyödyn. Osoitat asiantuntijuutta omalla alallasi ja jäät paremmin mieliin. Jos et tunnista omaa asiantuntijuuttasi, voit kirjoittaa jostain uudesta asiasta, josta olet kiinnostunut. Opit itse, tuot esille kiinnostustasi ja samalla autat ehkä myös muita.

Some-näkyvyydessä kannattaa myös olla valikoiva. Missä kanavissa juuri sinun on luontaista ja toisaalta hyödyllisintä olla läsnä? Kukaan ei pysty ottamaan haltuunsa kaikkia some-kanavia, joten valitse ne sinulle sopivimmat ja tärkeimmät.

  • LinkedIn: kaikkien asiantuntijoiden ja asiantuntijuudesta innostuneiden ykköskanava, joka ei ole enää vuosiin ollut pelkkä cv-pankki vaan keskustelut ovat todella hedelmällisiä ja aktiivisia
  • Twitter: nopeatempoinen ja siksi myös hyvin armollinen kanava (mokat unohtuvat nopeasti), hyvä tukirunko ykköskanavan ohella
  • Facebook: tällä hetkellä toimivin kanava ammatti- ja alakohtaisille ryhmille keskusteluineen
  • blogit tai verkkoartikkelit: näytä syvempää osaamistasi näiden avulla, mutta valitse alusta tarkoin, esim. LinkedInin artikkelit saat kätevästi alustalle, jossa on jo paljon liikennettä ja lukijoita
  • oma verkkosivu tai portfolio: tämä on kattavin keino esitellä osaamistasi, mutta samalla vaikein ylläpidettävä ja löydettävyyteen joutuu panostamaan paljon

4. Hae innostusta henkilöbrändeistä

Tiedätkö keitä ovat lämpöpumppumies, somen kiltteyden lähettiläs ja Suomen Twitter-kuningatar, ”Neliöt liikkuu” –sloganin takana oleva mies, laulava lakinainen, telinekeisari tai bambumies? He kaikki ovat onnistuneet tekemään itsensä tunnetuiksi ja tunnistetuiksi omalla sarallaan.

3DA41564-B5A2-4169-BAE2-97A3C6D661F6

Henkilöbrändäys aiheuttaa sanana monille kauhun tai ällötyksen väristyksiä, mutta kysehän on loppujen lopuksi vain oman osaamisen ja asiantuntijuuden paketoimisesta tunnistettavaan henkilömuotoon. Mistä sinä haluat tulla tunnistetuksi ja mitä tahtoisit muiden puhuvan sinusta selkäsi takana? Ota selän takana puhuminen omiin käsiisi! Keinoja tähän on useita, kuten nämä esimerkitkin näyttävät.

5. Tukeudu yhteisöllisyyteen ja vertaistukeen

Piilareiden nokkanaisen Jaanan lempilause Piilo-osaajien toiminnasta on:

Yhteisöllinen työnhaku tukee henkisesti ja tuloksellisesti työllistymistä.

Tässä kiteytyy monta asiaa. Ensinnäkin yhteisön kanssa et ole työnhaussasi yksin. Vertaisten kanssa keskustelu lieventää työnhaun alhaisimpia alhoja ja nostaa työnhakuhyvinvointia. Vertaistuki voi olla satunnaista tai tiiviimpää; me Piilo-osaajat olemme esimerkki tiiviistä ja aktiivisesta yhteisöstä, mutta muitakin löytyy. Yhteisön mukana:

  • Saat perspektiiviä omaan tilanteeseesi.
  • Jaksat ja voit paremmin työnhaun tunteiden vuoristoradassa.
  • Kanssasi iloitaan edistysaskeleistasi ja saavutuksistasi.
  • Ammatillinen itsetuntosi pysyy korkealla – tai nousee!
  • Säilytät uskosi tavoitteen saavuttamiseen.
  • Rohkaistut monin tavoin!

Myös työnhaun tuloksellisuus nousee, koska harjaannut kertomaan omasta osaamisestasi ja osaat jäsennellä sitä myyvemmin. Yhteisön yhteenlasketun verkoston avulla osaamisesi näkyy ja kuuluu entistä laajemmalle. Lisäksi yhdessä tekeminen tuo rakennetta työnhakuusi sekä antaa uudenlaisia työkaluja tai keinoja.

Nyt on omissa käsissäsi, miten aiot nostaa löydettävyyttäsi!

Kirjoittajat Jaana Saramies ja Virpi Naukkarinen ovat Piilo-osaajat ry:n perustajajäseniä ja hallituksen puheenjohtajistoa.

Jaana on yhteisökatalyytti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi, joka innostuu paremman työelämän luomisesta sekä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämisestä henkilöstöanalytiikan ja HR-tiedolla johtamisen keinoin.

Virpi on IT:tä kaikkien kanssa puhuva osaaja sekä intohimoinen tiedonhallinnan kehittäjä, joka harjoittaa rohkeutta ja tanssii pelkojensa kanssa.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

1 Response

  1. 5.8.2019

    […] ei ole työuran loppu, vaan uudet polut voivat odottaa nurkan takana, kun rohkeutta ja uteliaisuutta riittää. Piilo-osaajat voi olla taustatukena uusien tuulien haistelussa, ja myös yhteisön […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *