Ammatillinen opettaja kehittää, kouluttaa ja koordinoi

piilo-osaajat_opettaminen_tiimi

Kuva: Karoliina Nurmi

Ammatillisen opettajan koulutus antaa paitsi opettajan pätevyyden, opettaa myös suunnittelemaan koulutuksia entistä tehokkaammin. Rita Dahl valottaa koulutuksen antia.

Kasvatustieteen perusopinnot (25 op) tuovat käsityksen kasvatustieteen peruskäsitteistä, tutkimuskohteista, pääasiallisista tutkimussuuntauksista ja niiden sisällöistä. Suosittelen lisäksi ammatillisen opettajan pätevyyttä, jos haluat lisätä käytännön opetustaitoasi ja kykyäsi analysoida toisten opetusten sisältöjä.

Vähintään kuusi oman opetuksen suunnittelua ja kuusi toisten opetusten seurantaa antavat hyvän näköalan ammatillisen opetuksen alalle. Toisten opetukset auttavat myös ymmärtämään, miten en ainakaan opetusta toteuttaisi ja mitä havaitsemiani parhaita käytäntöjä toisaalta voisin ottaa käyttööni.

Opettajaopinnoissa opin myös toisten havainnoista. Omaan opetukseensa ei voi analyyttisinkään ihminen suhtautua koskaan täysin neutraalisti ja siksi on hyvä saada puolueettomien havainnoijien kommentteja opetuksestaan.

Joskus kehitysaskeleet ovat hyvin pieniä asioita, kuten ajoittaista kävelyä luokassa ja opettajan sijainnin miettimistä suhteessa tietokoneeseen, eli opetustaitoon, didaktiikkaan liittyviä asioita.

Ammatillisten opettajaopintojen aikana olen myös kehittänyt omaa ja toisten työtä vertaisryhmässä ja ymmärtänyt kollegiaalisuuden merkityksen. Omaa opetusta kehitetään myös yhteistyössä toisten kanssa, ja toisilta tulee ajoittain tärkeitä oivalluksia.

opettajan pätevyys antaa eväitä

Ammatillisen opettajan pätevyys antaa eväitä monelle taholle, myös laajempaan, vaativaan koordinointityöhön usealla alalla.

Ammatillinen opettaja seuraa myös jatkuvasti kasvatus- ja opetusalan kehitystä, uusia lakeja, säädöksiä ja ammatillisen koulutuksen uudistuksen etenemistä.

Opettaja myös kehittää omaa ammattitaitoaan kurssittamalla itseään jatkuvasti ja lukemalla mahdollisimman paljon saatavilla olevaa lähdeaineistoa arvioinnista, opetuksen suunnittelusta ja etiikasta opetusalalla, sekä uusista pedagogisista käyttöteorioista.

Ammatillisen opettajan pätevyys antaa eväitä monelle taholle, ei pelkästään opetuksen ja koulutuskokonaisuuksien kehittäjäksi, vaan myös laajempaan, vaativaan koordinointityöhön monella muullakin alalla.

Lisäksi se tarjoaa näköalapaikan ammatillisen koulutuksen uudistuksen seuraamiseen ja verkostoitumiseen taustaltaan hyvin kirjavan opiskelijajoukon kanssa. Jos haluat laajentaa sisältöosaajuuttasi koulutuksen kentälle, suosittelen ammatillisia opettajaopintoja!

rita_dahlKirjoittaja Rita Dahl on kirjoittamisen ja viestinnän moniosaaja, joka on aloittanut pari vuotta sitten seikkailun koulutuksen parissa.

Rita Dahl: Vaikuttavat sanat

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

1 Response

  1. 5.8.2019

    […] hakemaan avoimesti työtä. Tämän toteutin kirjoittamalla Piilo-osaajien blogiin kirjoituksen omasta osaamisestani ja täydennyskouluttautumisestani ammatilliseksi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *