Hakemukseen ja haastatteluun – miten valmistaudut?

En kerro, miten teet nätin CV:n tai millaisen kuvan laitat hakemukseesi. En anna pukeutumisvinkkejä enkä kerro miten puristat kättä luontevasti. Kerron esimerkkejä, mitä voisit valmiiksi pohtia ennen hakemuksen lähettämistä ja ennen työhaastatteluun menoasi.

Ole valmis.

Partiolaisilla on hyvä perusohje. Se sopii myös työnhakuun. Sinun pitää olla valmis. Siis valmistautunut edessäoleviin asioihin. Työnhaussa ensimmäinen pohdittava on halukkuutesi vastaanottaa ja tehdä töitä.

Uutisia ja työpaikkailmoituksia seuratessasi sinun on mietittävä mitä töitä uutisen tai ilmoituksen takana on, ja oletko valmis tekemään niitä. Unelmiesi täyttymys ei aina ole ilmeisin, joten joudut ehkä joustamaan.

Vasta toisessa vaiheessa mietit mitä reunaehtoja sinulla on. Ennen hakemuksen aloittamista olet päättänyt haluatko matkustaa, teetkö vuorotyötä, sopiiko etätyö sinulle? Mitä pidät firmasta, jossa on paikka auki? Miksi? Mikä on palkkatoiveesi tai ansiotaso-oletuksesi ja löydätkö sille vastaavuutta erilaisista taulukoista? Kun olet tämäntyylisillä valinnoilla pohtinut saamasi hakumahdollisuuden eri osia, niin hakemustesi laatu paranee, ja ne kohdistuvat täsmällisemmin sellaisiin töihin, joissa sinulla on mahdollisuus tulla itsesi kanssa toimeen.

Haastattelussa

Haastatteluun taustaksi sinun on mietittävä omat rajasi. Palkkatoiveesi joustoraja eli minkä alle et hyväksy tarjousta. Mihin muihin työehtoihin olet valmis sitoutumaan. Tässä voit käyttää jo hakemusvaiheessa tekemääsi pohdintaa. Onko elämässäsi joitakin asioita, joista et jousta? Esimerkiksi lasten harrastusten vuoksi kieltäydyt matkatyöstä, omaishoitajana työaikasi pitää olla säännöllinen…

Kun olet hakemuksessasi kuvannut ominaisuuksiasi, niin valmistaudu kertomaan esimerkkejä, joissa ominaisuus on tullut esiin. Niiden ei tarvitse olla edellisten työpaikkojen tehtävistä vaan voivat olla myös harrastuksista, luottamustoimista tai muualla arjessa tapahtuneita asioita. Esimerkkien tarkoitus on avata osaamistasi ja osoittaa ettet ole vain käyttänyt kivanoloisia sanoja hakemuksesi täytteenä.

näin tehdään cv canvalla

En kirjoita auki kaikkea mihin sinun tulee valmistautua, en edes osaisi tehdä täydellistä listaa. Tulevaisuudessa täällä blogissa on varmasti lisää kirjoituksia omien vahvuuksiesi ja mahdollisuuksiesi apuvälineiksi. Kirjoituksia niistä asioista, jotka auttavat sinua.

Tärkeintä on, että mietit omalta kannaltasi ja elämäntilanteeseesi sopivasti asiat valmiiksi ennen hakemuksen tekoa, ja erityisesti ennen haastatteluun menoa. Silloin olet valmis ja vähemmän tilanteen armoilla. Veikko Huovista mukaillen: Etukäteen viisaalla on maailmanranta helpompi kiertää.

Matti Kortteus (3)Kirjoittaja on Matti Kortteus mahdollisuusbongari, ideoiden kytkijä, onnistumiskapeikkojen hoonaaja. Etsin ongelmia. Olen jumittunut kehittämiseen ja ratkaisunhakuun. Tutkailen palveluita, digitalisaatiota, viestintää. Välillä infraa ja liikennettä. Joskus ärsytän ja härnään. @kortteus

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

3 Responses

  1. 31.7.2019

    […] osa sekä työhakemuksen kirjoittamista että työhaastattelua. Matti Kortteus antaa vinkkejä, miten pääset hyvin alkuun ja valmistaudut hyvin […]

  2. 23.8.2019

    […] on usein stressaava tilanne, vaikka siihen olisikin valmistautunut hyvin. Haastattelija haluaa selvittää, oletko lintu vai kala, vai kenties lentokala. Entä miten […]

  3. 6.9.2019

    […] osaamisprofiiliin ja mahdollisesti tiimiin. Pystyäkseen vastaamaan tällaiseen kysymykseen on hakijan pitänyt tehdä kotiläksynsä ja ottaa selvää tehtävän vaatimasta osaamisesta ja sen perusteella miettiä, miten omat […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *