Paras hyöty irti tiimityöstä? – Lisää fasilitointitaitoja työpaikalle, kiitos!

Photo by Pixabay on Pexels.com

Oletko tehnyt töitä tiimissä, jossa tuntuu, että kaikkea potentiaalia ei saada yhteistyöllä esille? Tiimin jäsenistä voi tuntua, että asioihin ei pysty vaikuttamaan tai minua ei kuulla. Fasilitoimalla tiimit saadaan toimimaan tehokkaammin yhteisen tavoitteen eteen. 

Mieti tilannetta, jossa tiimillä on ongelma ja useita hyviä ratkaisuehdotuksia. Ehdotuksia ei saada tehokkaasti työstettyä toimintasuunnitelmaksi, ja lopulta pomo kertoo mitä tehdään. Muu porukkaa toteuttaa, mutta ei välttämättä sitoudu, eikä ole samaa mieltä. Sen sijaan tiimityötä fasilitoimalla saadaan koko ryhmän ideat ja ääni kuuluviin. Tämä tosin vaatii pomolta uutta lähestymistapaa, sillä voi käydä niin, että hänen ideansa ei ole se, jota lähdetään toteuttamaan.

Seuraavaksi käyn läpi yksityiskohtaisemmin sitä, miksi fasilitointi on tärkeä taito työpaikalla. Kerron myös oman näkemykseni siitä, että mikä HR:n rooli voisi olla, kun fasilitointitaitoja aletaan kehittää.

Fasilitoimalla kaikkien ääni kuuluville

Fasilitoitu palaveri tai työpaja tuo mahdollisuuden kaikille tiimin jäsenille saada ajatuksensa esille. Erilaisia työkaluja ja tekniikoita käyttämällä varmistetaan se, että tiimin äänekkäimmät jäsenet antavat tilaa muille. Kun koko tiimin osaaminen ja ajatukset saadaan esille ja niitä työstetään yhdessä, mahdollistetaan uusien ideoiden synty, oppiminen ja tiedon jakaminen. Lisätietoa eri tekniikoista ja niiden soveltuvuudesta sinun tilanteeseesi voit käydä lukemassa Grape People:n blogista. 

Yhteinen suunta, sitoutuminen ja jaettu toteutus

Fasilitoinnin lopputuloksena syntyy yhteinen päätös ja suunta. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki näkökulmat ja ideat toteutetaan, vaan järjestelmällisesti etenevän fasilitointiprosessin lopputulos on sellainen, jonka porukka ymmärtää ja hyväksyy, ja johon he ovat kaikki saaneet olla vaikuttamassa. Yhdessä tehtyihin päätöksiin sitoudutaan helpommin kuin muulta annettuihin. Toimintasuunnitelman toteuttamiseen voi myös löytyä helpommin halukkaita tekijöitä.

fasilitointi

Fasilitoinnin lopputuloksena syntyy yhteinen päätös ja suunta.

HR:n rooli fasilitointitaitojen kehittämisessä

Olen sitä mieltä, että fasilitointitaidot tulisi saada jokaisen esimiehen ja tiimin vetäjän työkalupakkiin jollain tasolla. HR:n rooli tässä voi mielestäni olla se, että organisaatioihin lisätään ymmärrystä fasilitoinnin hyödyistä sekä rakennetaan oppimismahdollisuuksia fasilitointitaitojen kehittämiseen. HR-henkilö voi itse toimia fasilitoijana erilaisissa tilaisuuksissa, ja tätä kautta esimerkin avulla näyttää, että kuinka homma käytännössä toimii.

Mietittävää johdolle

Fasilitointia lisäämällä organisaatioilla on mahdollisuus osallistaa työntekijöitä päätöksentekoon, ja tätä kautta lisätä uusia ideoita, oppimista sekä sitoutumista tehtyihin päätöksiin ja organisaatioon ylipäätänsä. Kehotan organisaatioiden johtoa miettimään asiaa siltä kannalta, että onko teillä varaa jättää henkilöstön osaamista ja potentiaalia hyödyntämättä? Onko teidän organisaatiossa olemassa riski, että hyvät ideat ja ajatukset jäävät nousematta esille joko hierarkisista syistä tai luonne-eroista johtuen?

svuorinen1

Kirjoittaja Saija Vuorinen on fasilitoiva HR-kumppani ja kehittäjä, jonka osaamisessa yhdistyvät HR-tieto ja liiketoimintaymmärrys. ”Parasta HR-työssä on yhdessä tekeminen ja toiminnan kehittäminen kohti parempaa työelämää.”

4 Responses

  1. 21.12.2018

    […] Paras hyöty irti tiimityöstä? – Lisää fasilitointitaitoja työpaikalle, kiitos! […]

  2. 11.1.2019

    […] Saija Vuorinen nosti viime vuoden puolella esille fasilitointitaidot ja niiden merkityksen tiimityön tehostamisessa ja sujuvoittamisessa. Fasilitointia hyödynnetään […]

  3. 20.3.2019

    […] käyttöönottoprojektissa: Kun mietitään yhdessä minkälaista järjestelmää tarvitaan, voi HR fasilitoida tilaisuuksia, joissa saadaan laaja-alaista näkemystä järjestelmän tarpeista, sekä kannustaa rajoja […]

  4. 26.3.2021

    […] tiettyyn tavoitteeseen pyrkiviä. Saija Vuorinen on kirjoittanut Piilo-osaajien blogiin kattavan kirjoituksen fasilitoimisesta ja sen merkityksestä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *