Hyvinvointia metsästämässä

Pitkä työpäivä ja vaativat tehtävät – energiasyöppö vai motivaattori.
Odottavat kotityöt ja perhe – toinen työpäivä vai yhteistä aikaa.
Ystävät ja harrastukset – ai niin vai innostava voimavara.

Olipa elämäntilanteesi ja asenteesi millainen tahansa, haastan sinut miettimään hetken omaa hyvinvointiasi. Miltä sinusta tuntuu? Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita? Onko sinulla aikaa niille? Pystytkö tekemään valintoja arvojesi mukaan? Voitko hyvin?

Tee lista asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joiden haluat olevan kunnossa elämässäsi.

thought-catalog-217861-unsplash

Osa asioista on varmasti hyvin ja tunnet elämäsi niiden suhteen olevan tasapainossa. Iloitse näistä asioista. Juhlista tilannetta, yksin tai kaverin kanssa. Nauti siitä. Kunnossa olevat asiat ovat ehdottomasti ilon aihe. Kirjoita lisäksi itsellesi ylös hyvin olevat asiat ja miksi nämä asiat ovat hyvin. Näin sinulla on valmiina voimavaralista, josta ammentaa tukea huonon päivän sattuessa.

Osa asioista taas todennäköisesti tuntuu siltä, että jotain voisi tehdä toisin. Mieti näitä asioita ja valitse yksi tai kaksi, korkeintaan kolme asiaa, joita haluat muuttaa. Tee jokaiseen näistä asioista pieni muutos ja aseta sekä ajallinen että mitattava tavoite. Voit muuttaa myös hyvin olevia asioita, jos haluat tilanteen muuttuvan vielä paremmaksi.

Seuraa muutosten vaikutusta ja tee tarvittaessa pieniä viilauksia. Malta kuitenkin mielesi ja pidä muutokset pieninä. Älä luovuta. Muutoksen vakiintuminen vie aikaa, jopa kuukausia. Kun saavutat ajallisen tavoitteen, katso miten olet saavuttanut mitattavan tavoitteen. Muista nytkin juhlia onnistumista! Tämän jälkeen tutki listaasi uudestaan, päivitä se tarvittaessa ja valitse uudet muutoksen kohteet. Hyvinvointi paranee pienin askelin

Itse päivitin oman listani syyskuun alkupuolella ja osa siitä on tässä:

  • kirjoittaminen
  • käsityöt
  • juoksu
  • koiran kanssa touhuaminen
  • lapsen kanssa touhuaminen
  • nukkuminen
  • työnhaku

Valitsin näistä muutoksen kohteiksi nukkumisen ja kirjoittamisen.

peter-fogden-778205-unsplash

Nukkumisen osalta tavoitteenani on nostaa vuoden loppuun mennessä yöunen pituus 6 tunnista 7,5 tuntiin. Ensimmäinen välitavoite on lokakuun alussa, 7,5 tuntia unta kolmena yönä viikossa. Toinen välitavoite on marraskuun alussa, 7,5 tuntia unta neljänä yönä viikossa ja niin edelleen.

Toisena tavoitteenani on kirjoittaa 10 minuuttia päivässä. Tässä tavoitteena on heti päästä rytmiin kiinni ja katsoa, mikä vaikutus tällä on vuoden loppuun mennessä.

Omaa muutosta toteuttaessani olen huomannut hyvin konkreettisesti, miksi muutoksia ja tavoitteita kannattaa asettaa vain pari. Muutos yhdellä alueella vaikuttaa toisiin alueisiin. Ja voimavarat riittävät paremmin, kun ne keskittää tietoisesti pariin asiaan.

Esimerkiksi unen lisääminen vaikuttaa iltaisin ja aamuisin käytettävissä olevaan aikaan. Tämä taas saa tekemään muutoksia ja valintoja ajankäytön suhteen. Parhaimmillaan asiat tuntuvat asettuvan tärkeysjärjestykseen itsestään. Vaikka ei tietenkään aina…

Tärkeää on keskittyä valitsemiinsa muutoksiin ja niihin liittyvien tavoitteiden saavuttamiseen. Siinä sivussa tapahtuvat muutokset ovat vain plussaa ja kun on aika katsoa tavoitteet ja päivittää lista, tulokset voivat yllättää. Samalla kun hyvinvointi lisääntyy, kasvaa myös itsetuntemus ja itseluottamus.

Kaisa_profiilikuva

Kirjoittaja Kaisa Selamo on hyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työn ja työnhaun kesken. Ja on samalla sietämättömän onnellinen.

Itsetuntemuksen merkityksestä työelämässä ja työnhaussa voit lukea lisää:

1 Response

  1. 6.3.2019

    […] enkä kotona pyörittele ura-asioita ajatuksissani. Minulle mielekäs työ on valtava voimavara ja edistää kokonaishyvinvointiani. Se näkyy nyt myös perhe-elämässä; pidemmistä työpäivistä huolimatta olen paremmin läsnä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *