Palkkapyynnön asettaminen – hinnoittele osaamisesi oikein

Työnhakija täyttää työnhakunsa aikana todennäköisesti lukuisia työhakemuksia. Itse hakutekstin tuottamisessa toisto tuo helpotusta, kun oppii sanoittamaan paremmin omaa osaamistaan. Palkkapyyntö pyydetään ilmoittamaan lähes kaikissa hakemuksissa eikä sen asettaminen ole aivan yksinkertaista. Miten asettaa sopiva palkkapyyntö? Miten voi tietää, mikä on sopiva summa?

Olen kuullut useammankin rekrytoijan suusta, että pahin moka jonka tässä asiassa voi tehdä, on jättää palkkatoive merkkaamatta kokonaan. Jos sitä kysytään, se myös laitetaan. Aivan hatusta ei lukua kuitenkaan kannata tempaista. Liian korkealle asetettu palkkapyyntö voi karsia sinut heti pois hakijajoukosta, liian alhainen taas on haitaksi itsellesi eikä anna oikeaa kuvaa osaamisestasi.

Ihan aluksi kannattaa kurkistaa internetiin. Etsi, löytyykö kyseiseltä alalta palkkatilastoja ja tutki niitä. Huomioi myös, että datan pitää olla tuoretta. Muutaman vuoden takainen palkkataso ei ole enää vertailukelpoinen, mutta antaa kumminkin jotain osviittaa. Jos kuulut ammattiliittoon, selvitä sieltä, mikä olisi sopiva palkka. Useimmat liitot julkaisevat palkkatilastoja vuosittain jäsentensä käyttöön ja lisäksi saatavilla voi olla palkka-asiantuntijan neuvontaa, jossa kartoitatte palkkatoiveen tasoa yhdessä. Verkossa on myös erilaisia sivuja, joille ihmiset voivat ilmoittaa anonyymisti omat palkkatulonsa. Näiltä sivuilta voi hakea palkkoja alojen ja titteleiden mukaan. Älä usko sokeasti näihin, sillä tietoja ei tarkisteta, mutta kurkista kumminkin, jotta voit pohtia, millainen hajonta on realistinen.

Jos tilanne on tiukka ja sinun pitää tietää tarkkaan jonkun erityisen tehtävän palkkataso, on olemassa yksi keino, jonka voi tässä tilanteessa hyödyntää. Tämä on konsti, jonka hyödyntäminen saa aikaan jopa ihan rikollisen olon, vaikka kyseessä ei ole mitenkään luvaton toimenpide. Kyse on verotietojen hyödyntämisestä. Seuraavana todellisen palkkasalapoliisin ohjeet.

Ota selvää vastaavissa tehtävissä työskentelevistä ihmisistä. Selvitä, ketkä ovat tulevat kollegasi ja ketkä toimivat kilpailijalla samankaltaisissa tehtävissä. Listaa muutamia nimiä. Jos joukossa on monta Matti Virtasta niin kannattaa hakea useampi nimi listalle. Selvitä mahdollisuuksien mukaan myös henkilöiden oletetut asuinpaikkakunnat. Monella tämä tieto on esimerkiksi Facebookissa julkinen. Marssi listasi kanssa verotoimistoon. Siellä on pääte, josta pääset vapaasti hakemaan verotietoja. Siis myös niitä, jotka eivät yllä lehdistön julkaisemille tulolistoille. Voit myös olla puhelimitse yhteydessä verotoimistoon. Huomioi, että henkilöllä voi olla tuloja useammasta lähteestä. Muista myös, että saatat tarkastella jonkun samannimisen tietoja. Mikäli toimit palkkasalapoliisina yllä mainituin keinoin, lienee asiallista, ettet ainakaan ensimmäisessä työhaastattelussa paljasta sitä, mihin palkkatoiveesi perustuu.

rawpixel-com-567016-unsplashSen sijaan on asioita, joihin palkkatoiveen kannattaa kertoa perustuvan. Alan palkkataulukoihin on viisasta viitata. Lisäksi voit perustella pyyntöäsi kokemuksesi ja tuomasi erityisosaamisen kautta. Myös mahdolliset mukanasi tulevat verkostot ja kontaktit voivat olla yksi peruste palkkapyynnölle.

Asettaessasi palkkatoivetta, huomioi joustonvara. Yleensä ilmoittamastasi summasta alkaa tarjouskilpailu, johon työnantaja vastaa alemmalla summalla. Aseta siis palkkapyyntö hiukan toivomaasi palkkatasoa korkeammalle, jotta voit tulla vastaan työnantajan tarjouksessa ja silti saavuttaa toivomasi tason. Älä kuitenkaan tee ylilyöntiä: 100-300 euroa neuvotteluvaraa on sopiva, 500 euroa on jo liikaa.

Hyödynnä tilaisuus, kun palkasta neuvotellaan. Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen vaan yritä saavuttaa neuvottelemalla hyvä tulos. Palkka on helpompi neuvotella oikealle tasolle työssä aloittaessa kuin myöhemmin. Jos näkemysero vaikuttaa suurelta, voit tiedustella, millaiset mahdollisuudet palkan korottamiseen on myöhemmin. Tiukassa neuvottelutilanteessa voit ehdottaa ratkaisua, jossa suostut aloittamaan työn alemmalla palkalla mutta jossa tuloksiisi perustuen nostetaan palkka ennalta sovitulle tasolle vaikkapa koeajan päättyessä. Tällaisessa tapauksessa huolehdi, että sopimus tehdään kirjallisesti.

Palkkapyyntö on tärkeä osa työhakemusta ja varsinaiseen neuvotteluun tulee varata kylmät hermot. Muista valmistautua huolellisesti, tutkia taustat ja unohtaa olettamukset. Asiallinen, utelias ja keskusteleva lähestymistapa on palkka-asioissa hyvä mutta muista silti pitää kiinni omista tavoitteistasi. Oman asiantuntemuksesi paras hinnoittelija olet sinä itse.

IMG_6602Kirjoittaja Eva-Maria Hyvärinen on valmentava tradenomi yamk, it-alalle hypännyt pankkialan konkari ja kahden lapsen äiti joka fanittaa täysillä palvelumuotoilua ja on aina asiakkaan asialla.

2 Responses

  1. 4.7.2018

    […] joten sekään asia ei ole enää vierasta minulle. Muiden Piilo-osaajien työnhakuun liittyvät blogikirjoitukset olivat mieluisaa luettavaa, koska niistä sai paljon hyviä vinkkejä. Opin myös käyttämään […]

  2. 31.7.2019

    […] haastavin osa-alue työhaastatteluun tai hakemuksen kirjoittamiseen valmistautumisessa on palkkapyynnön miettiminen. Miten hinnoittelen osaamiseni oikein? Ja miten onnistun varsinaisessa neuvottelussa? Tutustu […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *