Työnhakuyhteisö on enemmän kuin sparrausryhmä

Termi työnhakuyhteisö kuuluu kiinteästi Piilo-osaajien sanavarastoon. Se kuvastaa loistavasti meidän keskinäistä verkostoa, tukea ja tsemppihenkeä. Se kattaa tavoitteemme näkyä laajemmin yhteenlyötyjen verkostojemme avulla. Aktiivisuus somessa ja blogissa ovat vain ulospäin näkyvä jäävuoren huippu. Tässä kirjoituksessa raotamme verhoa, mitä yhteisöllinen työnhaku parhaimmillaan antaa.

Piilo-osaajat on verkostoitumisen voimaan nojaava työnhakuyhteisö ja osaajagalleria. Meissä kiteytyy vertaistuki, some-näkyvyys, sekä oman osaamisen markkinointi työelämässä. Ulospäin meistä näkyy aktiivisuus täällä blogissa, Twitterissä ja Facebookissa. Meitä on kehuttu verkkosivumme ammattimaisesta ilmeestä, ja se onkin harkitun työn tulos. Osaajagalleriamme tuo kunkin omaa osaamista julki työnantajaa ja rekrytoijaa puhuttelevalla tavalla. Nämä eivät kuitenkaan tee meistä yhteisöä.

_5003686

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli Oy

Me osaajat hitsaudumme yhteen aktiivisen sisäisen keskustelukanavamme, avoimuuden ja vuorovaikutuksen avulla. Jokainen meistä on pyöritellyt samoja ajatuksia ja kohdannut samoja esteitä työnhaussa; ymmärrämme toisiamme ja osaamme tukea sekä tsempata juuri oikealla tavalla. Keskustelukanavan avulla joku on aina linjoilla ja tukea tai vinkkejä saa todella nopeasti.

”Minusta se tuki on ollut tärkeää, vaikka ei nähdä toisiamme, mutta kun jakaa oman huolensa tai ilonsa, niin yhteisössä kaikki ymmärtää heti toisesta sanasta mikä se oma fiilis on.”
Hanna Turunen

”Vertaistuki, voi kysellä itsestä tyhmältäkin tuntuvia kysymyksiä. Vaikka ei kaikkiin keskusteluihin ehdi osallistumaan tai ole aiheesta kokemusta, niin voi seurata ja oppia uutta.”
Kaisa Selamo

Työnhaussa joutuu olemaan kartalla paljosta. On lukemattomia sivustoja työpaikkailmoituksista, webinaareja joka lähtöön ja erilaisia kursseja. Työnhakuyhteisö helpottaa painetta pysyä itse yksin kartalla näistä kaikista.

”2 korvan ja 2 silmän edestä meillä on kymmeniä korvia ja silmiä skannaamassa eri lähteitä, ja sit me jaetaan niitä vinkkejä toisillemme.”
Hanna Turunen

Emme kuitenkaan ole pelkkä vinkkienjakoalusta ja sparrausryhmä. Yhteisöllisessä työnhaussa toimii se, että jokainen meistä tuo aktiivisesti hanketta ja meitä kaikkia näkyville. Jokainen nostaa sekä omaa että muiden profiileja ja yhteisen blogimme sisältöjä esiin omissa some-kanavissa. Ja se blogi, sen sisältökin tuotetaan yhdessä.

Kuulostaako työläältä? Some-nostot hoituvat samalla, kun muutoinkin surffailet netissä. Blogivuoro osuu omalle kohdalle ehkä kerran parissa kuukaudessa. Ei ole työlästä verrattuna siihen tuen, tsempin, vinkkien, näkyvyyden ja taitojesi kehittämisen määrään jota saat vastineeksi!

”Vajaassa kuukaudessa täällä ollut vuorovaikutus on tuonut uusia ajatuksia ja näkökulmia siihen, miten haen ratkaisua oman tilanteen muutokseen ja tuonut rohkeutta sanoittaa sitä, mitä haluan ja sanoa se ääneen.  Tämä siis strukturoi mun toimintaa. Kun olen tässä, tiedän myös tekeväni oikeita asioita. Asioita, joista on hyötyä työelämässä ja muutenkin.”
Satu Manner

Yhteisöksi meidät tekee myös se, että tämä kaikki on meidän kaikkien käsialaa: verkkosivun päivitys, Twitter- ja Facebook-julkaisut, tapahtumat. Teemme tätä hanketta vapaaehtoisvoimin yhdessä ja meidän joukossa voi kehittää omaa osaamistaan mm. viestinnän ja tapahtumajärjestämisen saralla.

”Mulle Piilarit on rohkaiseva kanava esiintuloon. Oon oppinut myös sanoittamaan paremmin omaa osaamistani, näkemään ympärillä olevat mahdollisuudet ja päässyt irti työttömyyden häpeäleimasta. Oon myös oppinut paljon uutta some-kanavista ja näkyvyyden hyödyntämisestä ja tehostamisesta.”
Eva-Maria Hyvärinen

Kaiken tämän paketoimme luomaamme iloisesti kuplivaan yhteishenkeen, joka näkyy niin sisällä kuin ulospäin. Näin olemme saaneet useat työnantajat ja rekrytoijat kiinnostumaan Piilo-osaajista!

Kuplivuutemme istuu myös se, että emme tee asioita hampaat irvessä vaan pidämme perspektiivin asioihin: työ ei ole kaikki kaikessa, työttömyys ei ole häpeä, ja paistaa se aurinko sinne risukasaankin. Ja siellä risukasassakin saa nauraa ja pitää hauskaa!

”Saa iloita toisten onnistumisista ja niistä saa uskoa omaan onnistumiseen. Ja onhan tämän nyt vain niin mahtava porukka naisia, että on kunnia olla joukossa mukana!”
Kaisa Selamo

”Ja onhan meillä täällä huumoria ja tilannekomiikkaa mukana, joka tuo keveyttä sekä muistuttaa, että työ ei ole se tärkein asia maailmassa.”
Hanna Turunen

neliöPiilo-osaajat on siis paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää. Olemme yhteisö, uudenlainen tukiverkko toisillemme työnhaun tuulisessa maailmassa. Meidän joukossa jokainen saa olla oma itsensä, ja toivottavasti rohkaistuu olemaan myös se paras versio itsestään kaikkialla.

”Piilarit tarjoaa mahdollisuuden ilmaista rohkeutta yhteisön tukemana.”
Virpi Naukkarinen

DSC_1865Kirjoittaja Jaana Saramies on toinen Piilo-osaajien vetäjistä, kolmen lapsen äiti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi kiipeämässä uransa kiipeilytelineellä kohti henkilöstöanalytiikkaa ja tiedolla johtamista.

PS: Kiinnostuitko Piilo-osaajista? Meihin voi liittyä mukaan! Laita meiliä: [email protected]
(Huomioithan, että olemme toistaiseksi suunnattu MiB Tampereen ja MiB Helsingin jäsenille.)

8 Responses

  1. 23.3.2018

    […] Pohjatyö ei edelleenkään ole valmis, mutta etenee koko ajan. Verkostoissa käydyt keskustelut ja niiden kautta tulleet ajatukset ovat kirkastaneet sitä, mihin uuteen suuntaan haluan uraani viedä. Olen oppinut paljon uutta niin itsestäni kuin työelämästä. Lisäksi olen huomannut entistä vahvemmin, mikä merkitys on sillä että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Verkostossa voi sekä saada että antaa tukea ja apua. Verkostojen merkityksestä työnhaussa on kirjoittanut myös Jaana Saramies, Työnhakuyhteisö on enemmän kuin sparrausryhmä. […]

  2. 27.4.2018

    […] määrä kuvaa konkreettisesti, mitä yhteisöllisellä työnhaulla voidaan […]

  3. 4.7.2018

    […] kuullut Piilo-osaajista ystävältäni. Kiinnostuin asiasta, koska kaipasin työnhakuun yhteisöä. Yhdessä tekeminen on mieluisampaa kuin yksin puurtaminen. Muiden samassa tilanteessa olevien […]

  4. 29.8.2018

    […] Työnhakuyhteisö on enemmän kuin sparrausryhmä, Jaana Saramies […]

  5. 19.12.2018

    […] toisaalta omiin päämääriin, toisaalta ihan työnhakutaitoja ja tärkeimpänä – yhteisön ympärille, jotta ei olisi näin valtavan homman kanssa […]

  6. 16.1.2019

    […] olla tukena muille samassa tilanteessa oleville. Työnhaku yksin ei todellakaan ole kivaa, mutta Piilareiden yhteisössä se on iloista ja lämminhenkistä yhdessä tekemistä, missä tuetaan toinen toista ylä- ja […]

  7. 11.2.2019

    […] uudelle uralle suuntaamista ja Piilo-osaajien yhteisöstä tiesin saavani tähän kaipaamaani henkistä tukea ja myös käytännön vinkkejä. Kun sitten ensin pääsin haluamaani koulutukseen, ja sain vajaa 1,5 vuotta sitten […]

  8. 24.4.2019

    […] kiteytyy monta asiaa. Ensinnäkin yhteisön kanssa et ole työnhaussasi yksin. Vertaisten kanssa keskustelu lieventää työnhaun alhaisimpia alhoja ja nostaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *